Zo kies je een duurzame vloer voor je huis

Foto: Canva

Foto: Canva

Bij het kiezen van een vloer wil je weten of deze chemicaliën afgeeft en of hij lang meegaat. Als het om het milieu gaat, is het belangrijk dat de vloer op een duurzame manier is gemaakt en hij recyclebaar is. Dit zijn acht vloeren die meer of minder duurzaam zijn.

1. Bamboe

Bamboe komt tegenwoordig niet alleen voor in duurzame kleding, maar ook steeds vaker in interieurs. De bamboeplant is een grassoort die zeer snel groeit, waardoor het een perfect hernieuwbaar materiaal is. Bamboevezels zijn harder dan de meeste houtsoorten, waardoor een bamboevloer lang meegaat. De vloer kan opnieuw worden gelegd en is daarmee goed recyclebaar. Kortom: een milieuvriendelijke vloer.

2. PVC

PVC is een kunststof die behoorlijk slijtvast is en lang meegaat. De vloer is duurzamer dan laminaat en vinyl, wat hem een betere keuze maakt uit milieuoogpunt. Je kunt een goedkope pvc-vloer aanschaffen om te profiteren van de voordelen van deze waterbestendige vloer.

3. Hout

Hoewel het een tijd duurt voordat bomen geoogst kunnen worden, is een houten vloer relatief duurzaam. Dat komt doordat deze lang meegaat en daarnaast recyclebaar en biologisch afbreekbaar is. Kies wel hout met het FSC-keurmerk, dus van duurzaam beheerde bossen.

4. Linoleum

Linoleum wordt gemaakt van lijnzaadolie en andere natuurlijke ingrediënten. Als deze op een milieuvriendelijke manier zijn geteeld, legt de vloer geen belasting op het milieu. De gewassen zijn hernieuwbaar en daarmee duurzaam.

Linoleum is 100% biologisch afbreekbaar en zelfs composteerbaar. Linoleum is wel iets duurder dan de meeste vinylvloeren en de kleur- en ontwerpkeuzes zijn beperkter. Afhankelijk van het gebruik kan een linoleumvloer van goede kwaliteit tien tot twintig jaar meegaan.

5. Vinyl

Vinyl is een kunststof met dezelfde uitstraling en levensduur als linoleum. De vloer bevat echter chemische stoffen en kan deze uitstoten tot enkele weken na installatie. Het gaat dan om vluchtige organische stoffen als formaldehyde. Vinyl is relatief slecht voor het milieu; het wordt gemaakt van niet-hernieuwbare aardoliebronnen en de productie kost veel energie. De vloer kan niet worden gerecycled en het duurt eeuwen om hem af te breken.

6. Kurk

Hoewel kurkvloeren gemaakt zijn van natuurlijke materialen, worden ze vervaardigd met harsen en lijmen die synthetische chemicaliën bevatten. Kurk is mogelijk niet recyclebaar en heeft een kortere levensduur dan hout. Het moet na zo’n 25 jaar worden vervangen.

7. Laminaat

Laminaat is gemaakt van plastic, dat een niet-hernieuwbaar aardolieproduct is. Het materiaal is niet recyclebaar en het kan honderden jaren duren voordat het is afgebroken.

8. Tapijt

Tapijt heeft een relatief korte levensduur en is meestal niet recyclebaar. Ook kan het chemicaliën afgeven, zoals formaldehyde. Niet de beste optie als je een duurzame vloer zoekt.

9. Steen, beton en tegels

Hoewel het winnen, produceren en transporteren van deze materialen veel energie kost, zijn het vloeren die lang meegaan. Natuurstenen vloeren kosten het meeste energie en zijn vanuit milieu oogpunt dus de minst goede keuze.