Aangeboden door: oversluiten.nl

Wanneer is hypotheek oversluiten niet mogelijk?

Foto: shutterstock

Hypotheek oversluiten is voor mensen soms een aantrekkelijke optie. Oversluiten heeft namelijk naast enkele nadelen vooral ook grote voordelen. Het is vaak een financieel aantrekkelijke optie om te kiezen voor hypotheek oversluiten.

Maandlasten van de hypotheek kunnen namelijk per hypotheekverstrekker iets verschillen. Wanneer je dit dus goed uitzoekt en vergelijkt zou je per maand veel geld kunnen besparen wanneer je kiest voor hypotheek oversluiten . Het is wel zo dat je vaak een boete moet betalen wanneer je kiest voor oversluiten. Echter, wanneer het verschil per maand groot genoeg is heb je deze kosten in mum van tijd terugverdient. Hypotheek oversluiten is echter niet altijd een goede optie, of überhaupt mogelijk. Hier kun je lezen over wanneer dit het geval is.

Nieuwe situaties

Wanneer je kiest voor het oversluiten van je hypotheek gelden dezelfde regels als wanneer je voor het eerst een hypotheek wilt afsluiten. De hoogte van de nieuwe hypotheek die je wilt afsluiten wordt gebaseerd op de waarde van de woning en het huidige inkomen. Oversluiten is niet altijd mogelijk wanneer de situatie van je inkomen veranderd is. Bijvoorbeeld wanneer je inkomen lager is dan eerder. Ook de waarde van het huis kan invloed hebben op de overweging of het verantwoord is om over te sluiten of niet. Het kan voorkomen dat de waarde van je huis lager is dan je huidige hypotheek. In vaktermen houdt dit in dat je huis onder water staat. Ook in dit geval is oversluiten vaak geen optie.

Afhankelijk van hypotheekvorm

Of het een verstandig idee is om over te sluiten of juist niet kan ook afhankelijk zijn van de hypotheekvorm. Bij het afsluiten van een hypotheek heb je namelijk keuze uit verschillende hypotheekvormen. Zoals de annuiteitenhypotheek, lineaire hypotheek of een spaarhypotheek. Bij deze laatste vorm zou oversluiten waarschijnlijk niet heel voor de hand liggend of verstandig zijn. Bij een spaarhypotheek betaal je zoals de andere hypotheekvormen rente, maar hier ontvang je ook rente. De rente die je betaalt en die je ontvangt zijn aan elkaar gelijk. Wanneer je oversluit naar een hypotheek waar je minder rente hoeft te betalen, zul je dus ook minder rente ontvangen.

Nieuws

menu