Aangeboden door: pricewise.nl

Waarom is je autoverzekering zo duur?

Foto: pexels

Waarom is mijn autoverzekering zo duur? Er is een lange lijst met mogelijke redenen. Je rijgeschiedenis, je auto, je postcode en zelfs je leeftijd kan van invloed zijn op de hoogte van de polis. Deze factoren en meer kunnen verklaren waarom je autoverzekering hoog is.

Natuurlijk wil je dat je de goedkoopste autoverzekering ter wereld af kunt sluiten, maar helaas is dat niet altijd mogelijk. Dit hangt namelijk echt van je situatie af. Onderstaand vind je een paar situaties waarin je helaas te maken zult krijgen met autoverzekeringen die duurder dan gemiddeld zijn.

Je bent een man

Mannen, vooral jonge mannen, betalen meer voor een autoverzekering. Tot de leeftijd van 21 zullen mannelijke chauffeurs ongeveer 20 procent meer betalen, maar het beeld is veel gemengder voor chauffeurs boven de 30. Net als met de leeftijd heeft dit over het algemeen te maken met hoe risicovol verzekeringsmaatschappijen denken dat mannelijke bestuurders zijn. In principe is dit wel logisch, er zijn dan ook gegevens die deze voorspelling van de verzekeraars onderbouwen. Volgens het Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) hebben mannelijke bestuurders tussen de 20 en 29 jaar bijvoorbeeld meer dan twee keer zoveel kans om een dodelijk ongeval te krijgen.

Je eerdere claims

Als je een ongeval hebt veroorzaakt dat tot een verzekeringsclaim heeft geleid, kan dit je premie opdrijven. Niet elke claim verhoogt gegarandeerd je tarieven. Als je een kleinere claim indient of een polis heeft die een soort van voorziening voor het vergeven van ongevallen omvat, is een claim misschien niet de reden dat je verzekering duur is.

Je woont in een stad

Waar je woont heeft invloed op het tarief van je autoverzekering en stedelijke gebieden hebben over het algemeen een hogere autoverzekering dan meer landelijke gebieden. Wijken met veel autodiefstallen of zware verkeersopstoppingen kunnen je ook meer kosten. Tot op zelfs postcodeniveau heeft je adres invloed op je verzekeringstarief, maar over het algemeen zul je meer premie moeten betalen als je in een stad woont ten opzichte van een dorp.

Je bent jonger dan 25

Er is geen ontkomen aan; jonge bestuurders betalen meer voor verzekeringen, vooral mannelijke bestuurders. Waarom zijn de gemiddelde autoverzekeringstarieven hoger voor jongere bestuurders? Verzekeringsmaatschappijen zien ze als een groter risico. Volgens het Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) hebben bestuurders van 16-19 jaar drie keer meer kans op een dodelijke aanrijding dan bestuurders ouder dan 20. Dus vanaf welke leeftijd gaat de autoverzekering omlaag? Studies variëren, maar over het algemeen vanaf 25 moet het een beetje gemakkelijker worden. Je zult dan dus waarschijnlijk minder hoeven te betalen voor de verzekering van je vierwieler.

Je rijgeschiedenis

Verzekeringsmaatschappijen houden niet van chauffeurs met boetes. Goede chauffeurs worden beloond door minder te betalen voor een autoverzekering, omdat ze minder snel een claim indienen. Hoewel een parkeerboete je premie niet mag verhogen (tenzij je de boete niet op tijd hebt betaald), is het een ander verhaal bij andere boetes. Hierdoor kun je worden beschouwd als een bestuurder met hoog risico, waardoor je doorgaans hogere premies voor autoverzekeringen krijgt.

Nieuws

menu