Van dekbedden tot vloerkleden: Dit is wat je met wol kan

Foto: pexels.com

Foto: pexels.com

Er zijn maar weinig natuurlijke materialen die we vandaag de dag nog gebruiken die zo veelzijdig zijn als wol. Dat is best bijzonder, gezien wol een van de eerste materialen is die we als mensheid in gebruik namen. Tegenwoordig worden er nog steeds diverse producten gemaakt van wol, zoals bijvoorbeeld wollen vloerkleden.

De oorsprong van wol

Schapen en schapenwol hebben een erg lange geschiedenis. Sterker nog zelfs, dit gaat zover terug als minstens 10.000 jaar voor Christus. Veel mensen zijn zich niet bewust van het feit dat de wol die wij tegenwoordig nog steeds in allerlei producten gebruiken het resultaat is van een jarenlang fokproces. Eerdere schapen hadden namelijk nog niet de wol zoals wij die vandaag de dag kennen. Deze schapen hadden haren en kwamen destijds ook in de rui zoals een hond tegenwoordig nog steeds doet. Door een zorgvuldig fokproces hebben de schapen de wol die we vandaag de dag kennen. Deze wol valt niet uit en moet daardoor wél geschoren worden.

Het scheren van schapen

Zoals je je ongetwijfeld voor kunt stellen, kan een dikke vacht van wol op den duur erg zwaar worden. Dit is precies wat er gebeurt als een schaap niet geschoren wordt. Hierdoor draagt een schaap niet alleen veel gewicht met zich mee. Het risico bestaat namelijk ook dat een schaap hierdoor niet meer overeind kan komen als het valt. En dat kan in de ergste gevallen leiden tot het overlijden van het schaap. Gelukkig kunnen wij het wol nog steeds goed gebruiken in verschillende producten, waaronder zelfs in vloerkleden. Schapen zijn overigens niet de enige dieren waar we wol aan te danken hebben. Ook alpaca’s, geiten, jakken, kamelen en zelfs angorakonijnen produceren wol. Deze soorten wol zijn wel duurder dan schapenwol.

Wat we met wol doen

Net zoals vroeger het geval was, maken we nog steeds veel gebruik van wol in verschillende producten. Dat komt omdat wol een paar hele gunstige eigenschappen heeft die we tot nu toe nog niet na hebben kunnen bootsen. Dit is dan ook de reden dat veel winterse kleding gemaakt wordt van wol. Ook dekens en dekbedden worden ook gemaakt van dit natuurlijke materiaal. Ook wollen vloerkleden worden tegenwoordig steeds populairder, en met goede reden.

De voordelen van wol

Wol isoleert dus erg goed, wat het een gewild materiaal maakt voor winterkleding en andere producten die ons warm houden. Een ander voordeel is dat wol zelfreinigend is, en dat heeft alles te maken met een stofje dat lanoline heet. Dit wordt soms ook wel wolvet genoemd en zit in de wol verwerkt. Dit zorgt ervoor dat de vacht van het schaap schoon blijft omdat het vuil afstoot. Een wollen vloerkleed heeft door zijn dikte nog een ander bijkomend voordeel. Wollen vloerkleden zijn hierdoor namelijk redelijk geluidsabsorberend. Dat komt de akoestiek van een ruimte ten goede omdat dit onder andere het galmen van geluid en harde voetstappen tegen gaat.

Een wollen vloerkleed

Naast dat wol lekker warm aanvoelt in de winter, voelt het ook nog eens lekker koel aan in de zomer. Dat en alle andere voordelen van wol die we hierboven besproken hebben maakt wol een ideaal materiaal voor een vloerkleed. Dat is precies wat onze voorouders ook dachten, want de eerste vloerkleden waren namelijk ook van wol gemaakt. Wat zo bijzonder is, is dat we tegenwoordig steeds meer wollen vloerkleden terug zien komen. Een wollen vloerkleed past namelijk erg goed in de huidige trend van een duurzaam en natuurlijk interieur. Als je er zorgvuldig mee omgaat kan dit vloerkleed namelijk wel 15 jaar meegaan.

Door de wol geverfd

De meeste wollen vloerkleden zijn verkrijgbaar in effen en neutrale tinten. Ook dit sluit goed aan op de huidige woontrends. Een effen vloerkleed kan namelijk voor een rustige uitstraling zorgen, wat in turbulente tijden zoals die van ons een welkome afwisseling kan zijn. Ook een drukker interieur kan profiteren van een rustig wollen vloerkleed. Zo voorkom je namelijk dat een interieur waar al veel elementen de aandacht trekken storend wordt. Deze vloerkleden worden vaak niet in felle kleuren geverfd met een goede reden. Een van de nadelen van wol als natuurlijk materiaal is namelijk dat het door de tijd heen kan gaan verkleuren. Dat is eerder het geval met kleuren die meer opvallen. Kortom, wol is een veelzijdig natuurlijk materiaal en daardoor zeer geschikt voor vloerkleden, kleding en meer!