Modehuis Boersma in Wolvega viert feestje voor 90-jarig bestaan

Birgit Boersma in de vernieuwde zaak. Foto Alain ter Schuur/24bit.nl  Foto: Alain ter Schuur/24bit.nl 

Al vier generaties lang staat de familie Boersma aan het roer van Modehuis Boersma in Wolvega. Sinds bijna een jaar is Birgit Boersma kapitein van dit modebewuste schip, dat nu al 90 jaar onderweg is. Op vrijdag 17 maart is het tijd voor een feestje.

Onder Birgits leiding waait er door de modezaak een frisse wind. Eerder al werd de koffiesalon verplaatst, nu is er gekozen voor een shop-in-shopconcept. ,,Elk merk, en daarmee elke stijl, heeft zijn eigen plek gekregen”, zegt Birgit. ,,We hebben een deel van het magazijn opgeofferd om ruimte te maken voor een nieuwe ruimte voor Studio Anneloes. Het is een soort grote walk-in-closet geworden. Er zijn tien van dit soort locaties in heel Nederland, en wij zijn daar één van!”

Schoenen en accessoires

Ook merken als Fabienne Chapot, Geisha, Yaya, Opus en Nukus hebben nu een eigen ruimte binnen Modehuis Boersma. ,,Bovendien hebben we nu ook meer schoenen, tassen, sieraden en accessoires dan ooit, zodat je jezelf van top tot teen in het nieuw kunt steken.” Birgit denkt dat Boersma misschien bij sommige mensen een beetje de naam heeft duur te zijn. ,,Maar bij ons slaag je ook met een bescheiden budget, bijvoorbeeld dankzij de merken Yaya en Opus.” Binnenkort komt er ook een speelhoek voor kinderen bij, met een ballenbak en een Lego-hoek. ,,Als moeder weet ik hoe fijn het is als de kinderen zich vermaken, terwijl jij even rustig kunt rondkijken.”

Hoewel Birgit en haar team Modehuis Boersma van een nieuwe look hebben voorzien, zal de bekende modezaak niet ingrijpend veranderen. ,,Ik ben en blijf een kind van mijn ouders, het Boersma-DNA zit er nu eenmaal in. Het grootste verschil is denk ik toch dat ik van een andere generatie ben. Misschien dat je toch net wat sneller nieuwe digitale mogelijkheden omarmt.”

Historie

De historie van Modehuis Boersma startte in 1933. Birgits overgrootmoeder Leentje Boersma - Dragt was getrouwd met boer Friske Boersma. Maar zij wilde geen boerin zijn. Daarom opende ze haar eigen wolwinkel aan de Hoofdstraat Oost, op dezelfde plaats waar Modehuis Boersma nu nog steeds zit. Leentje verkocht er onder andere wol, lakens, slopen, spelden en knopen.

,,In 1949 overleed mijn overgrootvader Friske Boersma. Mijn opa Frits stopte toen met zijn opleiding en kwam in de winkel werken”, vertelt Birgit. ,,Hij trouwde later met mijn oma, Trijntje. Ze kregen drie kinderen, die alle drie ook in de winkel gewerkt hebben.” Eén van die kinderen was Frits junior. Hij nam in 1986 met zijn vrouw Leny de winkel over. Zij toverden een stuk van de voormalige Heida carrosserie om tot een nieuwe bruidssalon. In 2006 stopten Frits en Leny na 50 jaar met de bruidsmode, waardoor er meer ruimte voor de presentatie van de collecties kwam. En zo was er in al die 90 jaren iedere paar jaar wel een kleine of grotere verbouwing.

De laatste grote verandering was vorig jaar, toen de jongste dochter van Frits en Leny begin 2022 aankondigde dat zij de zaak wel wilde overnemen. ,,Ze waren verrast en blij.” Haar ouders hebben Birgit nooit gepusht om het familiebedrijf voort te zetten. ,,Ze hebben juist altijd benadrukt dat je moet doen waar je gelukkig van wordt. En dat doe ik nu ook.” Birgit is er van overtuigd dat er nog meer uit Modehuis Boersma gehaald kan worden. ,,Mijn doel is om ons nog beter op de kaart te zetten, zodat er straks in elke kledingkast in het Noorden minimaal één kledingstuk van Boersma hangt.”

Op vrijdag 17 maart viert Modehuis Boersma het 90-jarig bestaan met hapjes en een drankje. Daarnaast verricht Anneloes van der Heijden van Studio Anneloes de opening van haar shop-in-shop gedeelte bij Boersma. Van 13.00 tot 16.00 uur geeft zij samen met twee medewerkers stylingadvies aan de klanten. DJ Vintage Vinyl zorgt voor de muziek.

Nieuws

menu