Hofstra Witgoed in Wolvega bestaat 25 jaar. 'Je merkt dat mensen weer zin hebben om lekker te shoppen'

Barry Hofstra is druk met plannen voor de nieuwbouw. Foto Alain ter Schuur/24bit.nl  Foto: Alain ter Schuur/24bit.nl 

Hofstra Witgoed in Wolvega bestaat op zaterdag 18 februari 25 jaar. Het pand van Barry Hofstra werd in augustus vorig jaar in de as gelegd, maar dat wil niet zeggen dat hij stilzit. ,,Hofstra Witgoed is gelukkig gewoon volop in bedrijf”, vertelt Hofstra ,,En ondertussen ben ik druk met de plannen voor de nieuwbouw.”

Toen Hofstra in 1998 met Hofstra Witgoed begon, was hij nog maar een broekie van 22 jaar oud. ,,Achteraf gezien was dat inderdaad erg jong. Ik heb in korte tijd veel moeten leren.” Maar spijt heeft hij zeker niet. ,,Ik wilde altijd al ondernemer worden, en heb er altijd een goede boterham mee kunnen verdienen. En het is mooi werk.”

Hoofdstraat Oost

Hij begon zijn bedrijf aan de Hoofdstraat Oost 39. ,,Volgens mij zat daar eerst Landman automaterialen, nu is het de Primera.” In september 2002 verhuisde Hofstra Witgoed naar de Hoofdstraat Oost 45, waar vroeger Moes Bedden gevestigd was. ,,Ik heb de 20 jaar in dat pand nét niet vol kunnen maken.”

Door de jaren heen heeft Hofstra van alles meegemaakt. In het begin was het telkens onrustig in de Hoofdstraat Oost. Eerst lag de straat aan de overkant er een tijdje uit, vanwege het vervanging van de riolering. Daarna werden de luifels aan de overkant weggehaald. ,,Daarna volgde de riolering aan onze kant van de straat, en vervolgens werden ook bij ons de luifels weggehaald. En ging de Promenade Oost weer als de Hoofdstraat Oost door het leven.”

Rooskleurig

Maar ook de komst van het online winkelen, de crisis vanaf 2008 en natuurlijk de coronatijd hadden invloed op Hofstra Witgoed. ,,Het minst goede jaar, op de brand van vorig jaar na, was 2005. Ik weet niet waarom, maar dat jaar liep het voor geen meter.” Verder heeft de zaak van Hofstra alle onrustige tijden goed weten te doorstaan. ,,En ook nu ben ik optimistisch. Het is natuurlijk vreselijk als je pand afbrandt. Aan de andere kant biedt het ook nieuwe mogelijkheden. Het laten bouwen van een nieuw pand geeft weer positieve energie. En ik ben ook niet bang dat stenen winkels verdwijnen. Je merkt dat mensen weer zin hebben om lekker te shoppen. De toekomst ziet er rooskleurig uit.”

Op dit moment is er nog geen nieuw pand, en werkt Hofstra op afspraak. ,,Dat gaat prima. Ik kom als altijd bij de mensen thuis voor het inmeten en installeren van hun wasmachines, vaatwassers, koelkasten en andere inbouw- en vrijstaande apparatuur.” Een leuke actie in de winkel vanwege het 25-jarig bestaan is wel een beetje lastig. ,,Als het nieuwe pand er is, vieren we gewoon een dubbel feestje.”

Nieuws

menu