Heiwo en Geesinknorba bieden leerlingen complete opleiding

Gert Jan Pruim, Jans Vos en Anne Ferwerda (v.l.n.r.).

Gert Jan Pruim, Jans Vos en Anne Ferwerda (v.l.n.r.). Lenus van der Broek

Geesinknorba uit Emmeloord en Heiwo Wolvega zijn een samenwerking aangegaan om hun leerlingen een zo’n compleet mogelijke opleiding aan te bieden.

De vraag naar technisch geschoold personeel neemt al jaren toe. Bedrijven investeren dan ook in de opleiding van leerlingen om ook in de toekomst goed geschoold personeel voor hun bedrijf te behouden.

De leerlingen moeten alle aspecten van het werk leren. Waar ze bij Geesinknorba kunnen lassen, leren ze bij de Heiwo meer over de techniek van het lijmen. Daarom hebben Frans Knol, coördinator van bedrijfsschool G-Tec en Jans Vos van Heiwo, besloten hun krachten te bundelen en de leerlingen gezamenlijk op te leiden bij beide bedrijven.

Leerling wordt carrosseriebouwer

Anne Ferwerda is inmiddels volop aan de slag bij de Heiwo. Ze is haar opleiding Werktuigbouwkunde in 2017 bij Geesinknorba begonnen. Ze is inmiddels met haar derde opleiding tot Carrosseriebouwer bezig en kent de meeste aspecten van het vak, bijvoorbeeld hoe ze op de afdeling Chassispreparatie bij Geesinknorba de verschillende soorten (elektrische) chassis voorbereidt voor de laadbak die erop komt. Bij Heiwo leert ze echter alles over het verlijmen van panelen, deuren en zelfs een hele opbouw, wat weer hele andere vaardigheden vereist. Ze kan hiermee haar diploma tot allround carrosseriebouwer halen. Anne: ‘Het bevalt mij prima in dit vakgebied. Ik wil graag na mijn opleiding carrosseriebouwer worden.’

Investeringen in opleidingen

Geesinknorba en Heiwo vinden het belangrijk om in de opleiding van medewerkers van de toekomst te investeren. ‘Wij zijn blij met de samenwerking en kunnen hierdoor de leerlingen een completer pakket bieden. Bovendien vinden ze het zelf ontzettend leuk en leerzaam om bij de verschillende bedrijven een kijkje te nemen. Die ervaring nemen ze meteen mee,’ aldus Frans Knol. De bedrijfsschool G-TEC biedt diverse leerwerktrajecten aan voor opleidingen in de metaalbewerking en elektrotechniek. De leerlingen worden begeleid en kunnen kijken waar hun passie en toekomst ligt. In 2019 won G-TEC de prijs voor beste praktijkopleider van Flevoland.