Haardhout is populair, en daar is John uit Weststellingwerf de dupe van

Foto: pexels.com
Wel besteld, geen levering
Het is de puurste vorm van oplichting: iets bestellen, maar niets geleverd krijgen. Het overkwam ook John uit Weststellingwerf, die niet met zijn achternaam in het artikel wil. Hij is een van de waarschijnlijk duizenden mensen die is opgelicht met haardhout . Inmiddels zijn bij de politie al 500 aangiftes binnengekomen. Ruim 60 webshops zijn bij de politie bekend.
Oplichters doen zich voor als een legitieme webshop die haardhout voor houtpelletkachels verkoopt. Mensen die hun huis warm willen stoken, kopen dat haardhout, betalen en blijven vervolgens berooid achter: “De energierekening bleef maar stijgen, dus ik denk: ik koop wat haardhout en stook het hier lekker warm. Dat was twee maand geleden. Ik zit nu nog op dat haardhout te wachten”, zegt John.
Site registreren, webwinkel opzetten, oplichten
Cybercriminelen registreren een website, zetten een webwinkel op en adverteren daar met populaire producten, zoals houtpellets, haardhout en pelletkachels. Klanten plaatsen hun bestelling, en geven ook hun persoonsgegevens door. Daarna wordt er niets geleverd. Het geld dat ze hebben betaald, zijn ze kwijt.
Volgens John lijkt de website waar hij heeft besteld legitiem: “Het ziet er allemaal professioneel uit, en de naam van de website klinkt ook als een betrouwbaar bedrijf. Je denkt echt niet dat je opgelicht gaat worden.” Volgens hem viel het taalgebruik wel op: “Ja, het was allemaal een beetje slecht vertaald, maar dat heb je toch ook als je wat op AliExpress koopt?”
Criminelen blijven bij de tijd
Cybercriminelen blijven bij de tijd. Ze spelen in op actuele ontwikkelingen, zoals de vraag naar haardhout vanwege de stijgende energieprijzen. Bovendien volgen ze mensen die zoeken op het internet naar haardhout. Die mensen laten sporen achter, zoals een IP-adres. Daarmee komen criminelen te weten op welke locaties er vraag is, en daar kunnen ze zich op aanpassen.
Door een VPN te gebruiken, delen gebruikers dat soort informatie niet. Ze krijgen een tijdelijk IP-adres, dat vaak is gekoppeld aan een server in het buitenland. Daardoor is de locatie moeilijker te achterhalen.
Meer fraude
Fraude waarbij consumenten wel betalen, maar niets ontvangen, heet ‘aankoopfraude’. Deze vorm van fraude zorgde in de eerste zes maanden van dit jaar al voor 21 miljoen euro aan schade. De Fraudehelpdesk ontving al 18.738 meldingen van online oplichting.