Aangeboden door: hrnavigator.nl

HRM software uitkiezen: waar moet je op letten?

Foto: shutterstock

Een HRM-systeem is natuurlijk een hele fijne en goede oplossing, maar het kiezen van de juiste HRM software is nog niet zo eenvoudig. Je moet ervoor zorgen dat de HRM software goed past bij jouw organisatie, jouw situatie en je behoeften. Er zijn heel veel verschillende systemen, pakketten en aanbieders. Hoe maak je nou de juiste keuze? Je leest het hieronder!

Wat zijn de behoeften binnen je bedrijf?

De eerste stap bij het kiezen van een HRM-systeem is het kijken naar je behoeften. Hoe ziet je organisatie eruit? Welke korte- en lange termijn doelen heb je? Welke verwachtingen hebben je medewerkers? Wie wil je de verantwoordelijk geven? Hoeveel tijd wil je zelf nog besteden aan een goede HR administratie? Op deze vragen zou je antwoord moeten kunnen geven voordat je een goede keuze kunt maken.

Je kunt het beantwoorden van deze vragen makkelijker maken door alles op te schrijven. Hoe gaan de processen momenteel, waar liggen kansen voor verbetering, hoe wil je de taken en verantwoordelijkheden verdelen en wat levert je dat op? Schrijf ook op wie je graag wil laten meedenken. Bij hrnavigator.nl kunnen we je hiermee ook helpen. Wij hebben veel kennis en ervaring met verschillende aanbieders en systemen. Je bij ons ook gemakkelijk HRM software vergelijken.

Welke mogelijkheden zijn er?

Wanneer je jouw wensen en behoeften in kaart hebt gebracht kun je verder met de zoektocht naar een geschikt HRM-systeem. Vervolgens kun je je verdiepen in de verschillende mogelijkheden die er zijn. De mogelijkheden lopen uiteen, daarom is HRM software vergelijken ook zo belangrijk. Elk HRM-systeem bestaat hoe dan ook uit een basis personeelsregistratie. Je kunt hiermee digitaal bijhouden wie je in dienst hebt, inclusief alle gegevens over deze persoon. Ook kun je hierbij vaak documenten uploaden en notities toevoegen. Hiermee bewaar je het overzicht over je personeelszaken. Dit is een geschikte manier voor kleinere organisaties die vooral op zoek naar een goede personeelsadministratie.

Als je bedrijf al wat groter is kun je kiezen voor extra mogelijkheden. Dat zijn bijvoorbeeld de volgende zaken:

  • Beoordelingssysteem
  • Werving en selectiesysteem
  • Rooster
  • Planningssysteem
  • Tijdregistratiesysteem
  • Competentiemanagementsysteem: welke vaardigheden moet iemand hebben
  • Ontwikkelprogramma’s voor opzetten
  • Recruitment

Daarnaast kun je ook nog kiezen voor een flexibel pakket met maatwerkmogelijkheden. Als je echt alles wil uitbesteden zijn er vaak ook opties voor een HRM-systeem waarbij ook de salarisadministratie uit handen wordt genomen.

De kosten van een HRM systeem

De kosten voor een HRM-systeem lopen natuurlijk enorm uiteen, wat je al had verwacht na bovenstaande alinea. Kies je voor een basis pakket, dan kun je voor enkele euro’s per medewerker per maand al een systeem integreren. Ook de implementatie- en configuratie kosten zijn dan prima te overzien. Wanneer je voor een vooraanstaande aanbieder kiest en gaat voor een maatwerkoplossing ben je natuurlijk een stukje duurder uit. De kosten kunnen dan in het eerste jaar oplopen tot meerdere tienduizenden euro’s. Het is daarom verstandig om vooraf, op basis van je behoeften en de beschikbare mogelijkheden, een realistisch budget te bepalen. Je kunt je hier natuurlijk ook over laten adviseren.

Hoe kies je het juiste systeem?

Nu weet je de behoeften, mogelijkheden en je budget. Dan is het tijd om een samenwerkingspartner te selecteren. Je moet hierbij kijken naar de mogelijkheden en functionaliteiten van het systeem, maar zeker ook naar de kwaliteit en de ondersteuning van de aanbieder. Onder andere bij de implementatie is dit heel belangrijk. Deze moet namelijk soepel verlopen, de bedrijfsprocessen moeten er niet onder leiden en de medewerkers moet zich het systeem snel eigen kunnen maken. Let er ook op dat je voldoet aan alle eisen rondom de privacywetgeving.

Al met al is het belangrijk om je eigen behoeften en wensen duidelijk in kaart te brengen, de mogelijkheden goed en uitgebreid te onderzoeken en met meerdere aanbieders in gesprek te gaan. Je kunt op deze manier een breed scala aan informatie verzamelen, en zo alle aanbieders en systemen in kaart te brengen en te vergelijken. Het verschilt natuurlijk ook wat voor bedrijf je hebt. HRM software voor MKB moet voldoen aan andere eisen dan voor een multinational, en geeft je ook weer andere mogelijkheden. Wij denken altijd graag met je mee en vergelijken verschillende systemen en aanbieders voor je. Op basis daarvan kunnen wij een goede aanbeveling doen. Ben je op zoek naar HRM software voor MKB, multinationals of andere bedrijven? Dan ben je bij ons aan het juiste adres!

Nieuws

menu