Fit blijven met een blessure? Enkele handige tips!

Eigen foto
In dit artikel geven we enkele handige tips om fit te blijven met een blessure. Let wel op dat je altijd eerst om advies moet vragen aan jouw medisch specialist. Het is immers afhankelijk van de blessure wat wel of juist geen goed idee is. Twijfel je? Vraag dan om advies aan de arts.
Low-impact sporten
Er zijn een aantal sporten waarbij er weinig kracht op het lichaam komt te staan. Wil je bijvoorbeeld al jaren een e bike kopen om simpelweg naar het werk te fietsen of grotere afstanden af te leggen op de fiets? Maar vond je dit altijd iets voor senioren? Dan is dit hét moment om de knoop door te hakken. Het is namelijk niet voor niets dat jong en oud op de elektrische fiets rijdt. Dit opent namelijk niet alleen een tal van nieuwe mogelijkheden op het gebied van vervoer, maar behoort ook nog eens tot de zogenaamde low-impact sporten.
Tijdens het fietsen met een middenmotor e bike wordt het lichaam namelijk nauwelijks belast. Toch train je al je spiergroepen, werk je aan je conditie en verband je de nodige calorieën. Op die manier blijf je dus toch nog in beweging, ondanks dat je de nodige ondersteuning ontvangt. Fietsen is dan ook een zeer goede manier om fit te blijven met een blessure.
Luister goed naar je lichaam
Sommige bewegingsvormen kun je gerust blijven doen. Ook met een blessure. Denk aan wandelen op een rustig tempo, (elektrisch) fietsen en zwemmen. Wel is het belangrijk om op die momenten goed naar je eigen lichaam te blijven luisteren. Merk je meer druk op de plek van de blessure? Voel je je vermoeid of ervaar je andere klachten? Stop dan direct en pak een eigen rustmomentje. Door naar je lichaam te luisteren, voorkom je verdere problemen en leer je in de toekomst wellicht zelfs blessures te voorkomen.
Vraag persoonlijke begeleiding aan
Goed trainen en weten wanneer je moet stoppen is goud waard bij blessures. Blessures betekenen niet dat je maanden langs de kant moet zitten. Wanneer jij je doelen zeker niet op wilt geven, is het dan ook belangrijk om persoonlijke begeleiding aan te vragen. Specialisten die precies weten hoe je bepaalde trainingen tóch kunt volgen, zonder dat je blessure hierdoor in het geding komt. Wel is het belangrijk dat dit op verantwoorde wijze kan blijven gebeuren. Kies dan ook voor iemand waar je écht vertrouwen in kunt hebben en die ervaring heeft met soortgelijke blessures.