Dierenkliniek Wolvega heeft medicijnbus

De medicijnbus. Eigen foto

De rundveeafdeling van Dierenkliniek Wolvega introduceert een nieuw concept: de medicijnbus. Deze bus is volledig voorzien met wat veehouders kunnen gebruiken op het gebied van diergezondheid.

Zo bevat de bus allerlei producten, zoals medicijnen en mineralenbolussen, maar ook materialen zoals drenchpompen en handschoenen. De bus wordt bemand door een paraveterinair met alle kennis van zaken.

In het verleden bestonden de werkzaamheden van de dierenartsen met name uit het behandelen van zieke koeien en het uitvoeren van verlossingen. In het team van 8 rundveedierenartsen en 5 gespecialiseerde paraveterinairen wordt gezien dat op veebedrijven meer en meer de focus ligt op de preventieve gezondheidszorg; voorkomen is immers beter dan genezen. Dit betekent dat er veel kennis in huis moet zijn met betrekking tot de vele facetten die invloed hebben op diergezondheid. Het team ondersteunt de veehouders hierin. Daarbij heeft het rundvee team vele verschillende specialisaties binnen het team, zoals uiergezondheid, voeding, vruchtbaarheid, en klauwgezondheid. Al met al met als doel om ervoor te zorgen de koeien en zo ook de bedrijven er zo goed mogelijk voor staan.

De medicijnbus rijdt tweemaal per week een vaste route. Een dag voorafgaand aan het bezoek ontvangen de veehouders een bericht. Veehouders kunnen een bestelling vooraf doorgeven, de voorraad automatisch bij laten vullen of ter plekke een bestelling afnemen. Hierdoor is er altijd voldoende voorraad van de nodige producten op de bedrijven, kunnen ze de veehouders nog beter van dienst zijn en kunnen ze samen nog efficiënter en beter werken.