3 tips om meer te ontspannen na een drukke werkweek

Foto: pexels.com

Foto: pexels.com

Mensen zijn door de jaren heen steeds drukker geworden. We zijn meer gaan werken en zowel man als vrouw moet tegenwoordig veelal die taak op zich nemen. Dit in combinatie met het huishouden, de zorg voor de kinderen en sociale verplichtingen lijkt dit wel het ultieme recept voor een burn-out te zijn. De geestelijke gezondheid van de gemiddelde Nederlander gaat dan ook achteruit. Meestal door stress. Daarom is het juist nu zo belangrijk om meer uit je vrije tijd te halen en zo te ontspannen op de momenten dat dit mogelijk is. Met behulp van de volgende drie tips moet dit zeker lukken.

1. Maak tijd voor een rustmomentje aan het einde van de week

Ah, eindelijk vrijdag. Vol goede moed rij je terug naar huis. Eenmaal daar is het echter stressen geblazen. De kinderen moeten naar de oppas en jullie hebben een heerlijk feestje op het programma staan. Heel gezellig, maar zeker niet elke week. Zo kom je namelijk niet toe aan ontspanning. Even een rust momentje voor jezelf. Je gedachten op een rijtje krijgen. Daarom is het zo belangrijk om elke week een rustmoment te creëren. Al duurt deze maar vijftien minuten. Schenk een glaasje tennessee whiskey of Wodka in, schrijf in een journal, mediteer of sluit gewoon even de ogen. Genoeg om even op te laden.

Let op: Geen alcohol onder de 18 jaar!

2. Sporten

Een goede manier om de stress van je af te zetten is door te sporten. Maak het niet te gek. Een half uurtje is voldoende. Genoeg voor een rondje hardlopen, fietsen of yoga. Tijdens het sporten maak je gelukshormonen aan en leer je stresshormonen beter reguleren. Dit merk je in het dagelijks leven.

3. Neem soms gas terug

Leer goed naar je lichaam te luisteren. Bedenk goed wat echt moet en wat slechts een mogelijkheid is. Moet je elk weekend helemaal vol plannen? Vast niet. Je moet werken en je moet genieten van je gezin, maar je hoeft zeker niet allerlei uitjes of sociale activiteiten te plannen. Als het nodig is, neem je dus af en toe gewoon eens wat gas terug. Soms is een weekendje niets doen al alles wat je nodig hebt om tot rust te komen.