Zuivelstakingen in Wolvega van de baan na akkoord over cao

De afdeling Financial Shared Service Center van FrieslandCampina met 151 medewerkers in Wolvega.

De afdeling Financial Shared Service Center van FrieslandCampina met 151 medewerkers in Wolvega. FOTO RENS HOOYENGA

Werknemers in de zuivelindustrie krijgen een nieuwe cao en kunnen rekenen op een loonsverhoging van bijna 12 procent. Nieuwe acties, waarbij ook de vestiging van FrieslandCampina in Wolvega in beeld was, zijn daarmee van de baan.

Na stakingen bij FrieslandCampina in onder meer Marum en Meppel bleek het volgens de vakbonden CNV en FNV toch mogelijk om tot een betere overeenkomst te komen met de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO).

Die organisatie bleef eerst volhouden dat er niet meer in zat dan een naar eigen zeggen fors bod van 8 procent. NZO liet anderhalve week geleden nog weten dat de vakbondsacties de sector zouden schaden.

Henk Jongsma, onderhandelaar namens CNV, meldt dat het bod ,,een stuk beter’’ is dan het aanvankelijke eindbod van de werkgevers, waaronder FrieslandCampina, Arla Foods en Royal A-ware. De cao geldt voor zo’n 12.000 werknemers in de zuivelindustrie.

Behalve meer loon kunnen werknemers die al 35 jaar in dienst zijn, eerder stoppen met werken. Ook krijgen werknemers hogere vergoedingen voor de zogeheten consignatieregeling, waarbij ze direct opgeroepen kunnen worden.

De ruim 400 werknemers van het kaaspakhuis in Wolvega vallen onder twee cao’s. Het zuivelakkoord is volgens Jongsma beter dan voor het personeel in Wolvega dat valt onder nieuwe cao Particulier Kaaspakhuisbedrijf. Daar werd eerder deze maand een akkoord over bereik, juist op het moment dat er ook hierover stakingen dreigden in Wolvega.

De nieuwe cao Particulier Kaaspakhuisbedrijf geldt voor een jaar, van 1 januari 2023 tot 1 januari 2024. De loonsverhoging van 9% geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023. Die werknemers hebben nog een week de tijd om hierover te stemmen.

De cao Particulier Kaaspakhuisbedrijf geldt voor werknemers bij bedrijven die zich bezighouden met inkopen, verkopen, opslaan en verpakken van kaas en kaasproducten.