Woontoren in Lindewijk staat niet ter discussie

Ruud Knol van Blijf Stellingwarfs. FOTO LOURENS LOOIJENGA
En Blijf Stellingwarfs had dat signaal opgepikt tijdens een informatiebijeenkomst. Maar om nu tijdens het spel de regels te veranderen is volgens wethouder Hanneke Zonderland en de rest van de raad volstrekt onmogelijk. Je kunt niet even een bestemmingsplan van tafel vegen. Dan is er volgens VVD’er Aukje Kroondijk juridisch gezien sprake van ‘onbehoorlijk bestuur’. Er zijn volgens haar bovendien mensen die graag in de toren willen wonen. Het CDA vulde aan dat er ook een overeenkomst ligt met een projectontwikkelaar.
De pijn zit blijkbaar volgens Blijf Stellingwarfs vooral bij omwonenden die zonnepanelen hebben gelegd en nu binnenkort de zon zien verdwijnen achter een woontoren. Maar Hans Visser (CDA) benadrukte dat al vier jaar geleden bekend was dat de toren er zou komen. Als je dan alsnog besluit zonnepanelen te leggen is dat dan toch echt je eigen risico. Ook GroenLinks zag daardoor geen enkele basis voor omwonenden om beroep te kunnen doen op planschade.
Peter Spin van Weststellingwerfs Belang constateerde dat ook Blijf Stellingwarfs in 2018 niet tegen de hoge toren was, maar dat er alleen kritiek was op het type dak. ‘Het plan werd toen zelfs door bewoners toegejuicht.’ Cor Trompetter (SDW) maakte het voorstel van Blijf Stellingwarfs met de grond gelijk. ‘U houdt bewoners worst voor die u niet waar kan maken. U bent bezig met populistisch geouwehoer…. ehhhhh geneuzel….’ Ruud Knol trok na de oorwassing door de raad de kansloze motie dinsdagavond maar weer in.