Wolter Nijholt is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Burgemeester André van de Nadort reikt een Koninklijke onderscheiding uit aan Wolter Nijholt. Foto: Lenus van der Broek

Burgemeester André van de Nadort reikte woensdagavond een Koninklijke onderscheiding uit aan Wolter Nijholt uit Wolvega.

Wolter Nijholt (81) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking vond plaats in het archief van de Vereniging Historie Weststellingwerf (VHW).

Nijholt was ruim 33 jaar actief als vrijwilliger bij de brandweer. In 2001 nam hij – met een eervolle vermelding – afscheid van de brandweer. In 2003 trad hij toe tot het bestuur van de Vereniging Historie Weststellingwerf. Voor deze vereniging verricht hij nog steeds veel werkzaamheden, van het bijhouden van het ledenbestand tot het beheer van alle (foto)materiaal.

Herdenking

Nijholt heeft zich ingezet voor het plaatsen van oorlogsherinneringen (keien) op locaties waar geallieerde vliegtuigen zijn neergestort tijdens de Tweede Wereldoorlog en werkte mee aan een boekje met foto’s van deze gedenkplaatsen. Daarnaast verzorgt hij jaarlijks op 4 mei de bloemen bij de herdenkingssteen aan de Steenwijkerweg.

‘Behoud Streekhistorie’

Na het overlijden van de penningmeester (en vriend van Nijholt) van de stichting ‘Behoud Streekhistorie’ heeft de inwoner van Wolvega het penningmeesterschap overgenomen (van 2005 tot 2016). Deze stichting heeft ervoor gezorgd dat er drie boeken zijn uitgebracht over de inwoners van de dorpen Ter Idzard, Oldeholtwolde, Nijeholtwolde en Nijeholtpade.

BerkenStede

Ook voor de bewoners van zorgcentrum BerkenStede in Wolvega is Nijholt geen onbekende. BerkenStede heeft in 2015 tijdelijk een ruimte beschikbaar gesteld voor het archief van de Vereniging Historie Weststellingwerf. Sinds die tijd is Nijholt daar regelmatig te vinden om hand- en spandiensten te verrichten voor de bewoners.

Nieuws

menu