Witgoedactie in Weststellingwerf krijgt mogelijk vervolg in 2024

Wethouder Den Hartigh. Screenshot Screenshot

De fractie van GroenLinks is teleurgesteld dat veel mensen achter het net hebben gevist bij een actie van de gemeente Weststellingwerf om mensen met een laag inkomen te helpen om energie te besparen.

Minima konden zich aanmelden voor een bezoek van een energiecoach en hun oude witgoedapparaat gratis omruilen voor een energiezuinig apparaat. Hiermee verminderen ze hun energieverbruik en besparen ze blijvend op hun energierekening. Patricia Staats van GroenLinks: ,,Hoe mooi kan het zijn voor de mensen die het gelukt is en hoe zuur voor de mensen die zich nog diezelfde dag niet meer konden aanmelden.” Ze pleitte voor een vervolgactie.

Energiecoach

Wethouder Heidi den Hartigh liet desgevraagd weten dat aan 1400 mensen per brief het voorstel was gedaan voor een gesprek met een energiecoach en het omwisselen van witgoed. Uiteindelijk worden tot het eind van dit jaar 300 van die gesprekken gevoerd. De energiecoach komt bij de inwoners thuis en geeft advies over hoe ze energie kunnen besparen. Ook bekijkt de energiecoach welk apparaat in het huis het meest verbruikt.

Energiebespaarboxen

Weststellingwerf heeft net als alle andere gemeenten in Nederland geld gekregen van de overheid om de energiearmoede te verminderen daar waar dat kan. En die (SPUK)-regeling krijgt in 2024 een vervolg, zo meldde de wethouder. Bij de evaluatie later dit jaar wil ze dan ook een besluit nemen over een vervolg van de actie in Weststellingwerf. Verder zijn er plannen in voorbereiding om via de Voedselbank energiebespaarboxen te verstrekken. Elke box bevat een set energiebesparende artikelen.

Nieuws

menu