Wie weet een naam voor de hypermoderne vogelkijkhut in Lendevallei?

Ane Zijlstra

Wolvega - Vogelliefhebbers uit de omgeving van Wolvega kunnen hun verrekijker alvast klaarleggen. Er is namelijk een nieuwe vogelkijkhut geplaatst in natuurgebied de Lendevallei.

De hut staat op de polderdijk van de Catspolder en heeft een uitzicht over het water. Natuurliefhebbers kunnen hier van allerlei moeras- en watervogels genieten. It Fryske Gea zoekt nog een mooie naam voor deze vogelkijkhut. Alle ideeën zijn welkom en kunnen tot 31 december 2018 worden ingezonden via actie@itfryskegea.nl.

Wat is er te zien vanuit de vogelkijhut?

Er is een grote kans dat de blauwe reiger, grote zilverreiger of zelfs de zeldzame purperreiger zich laten spotten. Voor ervaren vogelaars zijn de groenpootruiters, bosruiters en waterrallen de moeite waard, maar ook de wintergasten zoals smienten en andere eenden zijn te zien. In de achtergelegen bomen zitten vaak aalscholvers hun vleugels te laten drogen.

Uitzicht over ‘nieuwe’ natuur

Het ontwerp van deze vogelkijkhut komt uit het creatieve brein van ontwerper Pieter Jukema. De hut is gemaakt van cortenstaal, past in het natuurgebied en heeft uitzicht op De Catspolder. De polder was onderdeel van een groot herinrichtingproject van de Lendevallei, waarbij landbouwgrond bij Peperga werd ingericht voor natuur, recreatie en waterberging. Hierbij is het waterpeil verhoogd en een uitgebreid plas-drasgebied ontstaan. Deze ‘nieuwe natuur’ trekt veel vogels aan en daarom is deze locatie ideaal voor deze vogelkijkhut. De bouw van de hut is financieel mogelijk gemaakt door stichting De Versterking, stichting Ynnatura en de Nationale Postcode Loterij.

Nieuws

menu