Weststellingwerf wil statushouders woonruimte bieden in 20 chalets aan Hoofdweg in Wolvega. Omwonenden zien plan niet zitten

Een Roompot-vakantiepark in het Zeeuwse Breskens.

Een Roompot-vakantiepark in het Zeeuwse Breskens. FOTO SHUTTERSTOCK

Weststellingwerf wil 20 chalets aan de Hoofdweg in Wolvega plaatsen. Hier wil de gemeente statushouders opvangen.

Direct omwonenden zijn nadat de keuze voor deze locatie is gemaakt, uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst .De omwonenden zien het plan niet zitten en zijn tegen deze locatie. Er zijn zorgen geuit over onder andere de verkeersveiligheid, de privacy en waarde van hun huizen. Burgemeester André van de Nadort en wethouder Mariska Rikkers–Oosterkamp gaan persoonlijk met omwonenden in gesprek. Zij accepteerden de uitnodiging van omwonenden om persoonlijk bij hen thuis te komen.

Op de locatie komen tijdelijk 20 chalets te staan. Hiervoor vraagt de gemeente Weststellingwerf een omgevingsvergunning aan. De chalets zijn een tijdelijke oplossing totdat er normale woningen voor statushouders beschikbaar zijn.

Onvoldoende sociale huurwoningen

Statushouders leven nu in overvolle asielzoekerscentra en wachten op een woning in Weststellingwerf. Er zijn op dit moment onvoldoende sociale huurwoningen in Weststellingwerf beschikbaar. Daarom heeft de gemeente 20 chalets gekocht als woonruimte voor statushouders. De gemeente heeft op meerdere locaties onderzoek gedaan waar ze de chalets op korte termijn kunnen plaatsen. De plek aan de Hoofdweg is geschikt, omdat de aanleg van elektriciteit, riolering en drinkwater op deze locatie snel geregeld kan worden. Op deze manier creëert de gemeente tijdelijk extra woonruimte en wordt de druk op de woningmarkt in Wolvega niet extra verhoogd.

Recht op woonruimte

Asielzoekerscentra (AZC’s) in Nederland raken vol. Dit komt onder andere doordat statushouders niet kunnen doorstromen naar een woning. Statushouders hebben een vergunning om in Nederland te blijven wonen en hebben dus recht op woonruimte. De landelijke overheid bepaalt voor hoeveel statushouders elke gemeente een woonplek moet bieden. Ook Weststellingwerf heeft statushouders toegewezen gekregen. Zij wachten nu in een AZC totdat er een woning voor hen in Weststellingwerf beschikbaar is. Weststellingwerf heeft op dit moment een achterstand in het huisvesten van statushouders.