Weststellingwerf wacht op lachgas-voorstel VNG

Burgemeester Andre van de Nadort woensdagavond.

Het gebruik van lachgas als partydrug veroorzaakt steeds meer problemen. Zeker in combinatie met het gebruik van alcohol of andere drugs, waardoor gebruikers onvoldoende zuurstof binnen kunnen krijgen. Toch trok D66 woensdagavond een motie weer in om te komen tot een algeheel verbod in Weststellingwerf. Volgens de burgemeester kan dat namelijk helemaal niet.

D66 wilde een volledig verbod op recreatief lachgasgebruik opnemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Maar burgemeester Andre van de Nadort wees er op dat je lachgas nog steeds legaal kunt kopen en dat er dus ook niet kan worden ingegrepen als mensen dat in hun eigen huis gebruiken of uitdelen aan anderen.

De gemeente kan alleen wat doen bij activiteiten die plaatsvinden in de openbare ruimte en die activiteiten moeten nog ook overlast veroorzaken. ‘Alleen het gebuikt is niet te verbieden, dan moet je ook nog eens op heterdaad zien, al hoor je dat ook. Maar je kunt van alles in de APV opnemen maar of dat juridisch stand houdt…’

Lachgas valt sinds 2016 onder de Warenwet en is daarom verkrijgbaar als ‘waar’ voor particulieren. In de Warenwet is geen specifiek verbod opgenomen. Hierdoor is lachgas gemakkelijk (online) te verkrijgen of te bestellen bijvoorbeeld als drijfgas voor slagroomspuiten.

Hoewel het streven was op 1 januari 2021 een landelijk lachgasverbod in te voeren, moeten tot teleurstelling van de burgemeester gemeenten vooralsnog zelf de verkoop en het gebruik van lachgas reguleren. Daarom nemen steeds meer gemeenten het heft in eigen handen.

Ze worden daarin ondersteund oor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De VNG komt in de zomer met een handreiking hoe je via een verordening in de APV overlast en gebruik van verdovende middelen in de openbare ruimte kunt aanpakken, zonder dat het alleen over lachgas gaat. De burgemeester zegt dat de model-APV dan in september bij de drie gemeenteraden van de OWO-gemeenten op tafel ligt.

Nieuws

menu