Weststellingwerf sluit zich aan bij Meld Misdaad Anoniem

Foto:

Foto: ANP

Burgemeester André van de Nadort en directeur Alex van Pel van Meld Misdaad Anoniem (MMA) hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend.

Daarmee sluit de gemeente Westellingwerf zich aan bij het netwerk van Meld Misdaad Anoniem. Anonieme meldingen komen hierdoor ook bij de gemeente terecht. Van de Nadort: „Inwoners en ondernemers zijn de oren en ogen van onze samenleving. Zij zien of horen weleens iets over criminele zaken, maar durven dit helaas niet altijd te melden, bijvoorbeeld omdat het om een bekende gaat of uit angst voor de gevolgen, zoals wraak. Hierdoor worden er minder meldingen gedaan. Door ons als gemeente aan te sluiten bij Meld Misdaad Anoniem, hopen we inwoners en ondernemers te stimuleren en te helpen om criminaliteit op een veilige, anonieme manier te melden.”

Meldpunt

Bij het meldpunt van Meld Misdaad Anoniem kunnen inwoners en ondernemers volledig anonieme zaken melden waarbij zij vermoeden dat er criminaliteit in het spel is, zoals drugshandel, mensenhandel, geweld, ondermijning of woonfraude. Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijke organisatie en maakt geen onderdeel uit van de politie. Het meldpunt stuurt de melding door naar een of meer partners waar zij mee samenwerken, zoals de politie, de Koninklijke Marechaussee, de Nederlandse Arbeidsinspectie, de netbeheerder of de gemeente. Dit doet zij alleen als de melding concreet is en de anonimiteit van de melder kan worden gegarandeerd. Voor gemeenten kunnen meldingen ook nuttig zijn, bijvoorbeeld bij de aanpak van ondermijning en criminaliteitsbestrijding. Gemeenten ontvangen deze meldingen alleen als zij zijn aangesloten op het netwerk van MeldMisdaad Anoniem. Dat is in Weststellingwerf nu het geval.

Friese aanpak ondermijning

Weststellingwerf is niet de enige Friese gemeente die zich aansluit bij Meld Misdaad Anoniem. De aansluiting bij het netwerk van Meld Misdaad Anoniem komt voor uit een gezamenlijke aanpak tegen ondermijning van alle achttien Friese gemeenten, de provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân die in juli 2022 is vastgelegd in een intentieverklaring.