Weststellingwerf positief over binnenhalen VNG-congres. ‘Het is een goeie gelegenheid om deze streek op de kaart te zetten’

Het gemeentehuis van de gemeente Weststellingwerf in Wolvega. FOTO GEMEENTE WESTSTELLINGWERF

De gemeenteraad van Weststellingwerf wil unaniem proberen het landelijke VNG-congres naar Zuidoost Friesland halen. Dat enthousiasme was een groot verschil met vorige week in Ooststellingwerf.

Daar stemde de kleinst mogelijke meerderheid voor een onderzoek naar de haalbaarheid. ‘Misschien slaat ons enthousiasme alsnog over naar Ooststellingwerf’, zo zei burgemeester Andre van de Nadort.

Gezamenlijk organiseren

De VNG dagen worden jaarlijks in een andere regio georganiseerd. De VNG strijkt ergens neer voor twee dagen met drie- tot vierduizend mensen, die allemaal ergens moeten overnachten. Een kleine gemeente lukt dat niet alleen. De motie vroeg het college in Ooststellingwerf dan ook om het draagvlak voor het gezamenlijk organiseren van de VNG dagen bij de gemeenten Heerenveen, Opsterland, Smallingerland en Weststellingwerf te onderzoeken.

‘Streek op de kart zetten’

Voor Weststellingwerf is dat dus zeer duidelijk. ‘Het is een goeie gelegenheid om deze streek op de kaart te zetten’, zo zei Van de Nadort. ‘Het zou fantastisch zijn. Maar eerst maar eens peilen of andere gemeenten de bereidheid hebben. Als die er niet is, dan heeft het geen zin.’ Is de bereidheid er wel, dan wil Van de Nadort pas de volgende stap zetten, bijvoorbeeld een onderzoek naar de financiële aspecten.

Genoeg tijd

Het laatste congres in 2019 in Barneveld - met 3000 gasten - heeft 275.000 euro gekost. Daarvan betaalde de gemeente Barneveld 87.500 euro. Voor de komende jaren is het congres al onder dak, dus er is genoeg tijd voor een onderzoek. In 2022 vindt het uitgestelde fysieke VNG Jaarcongres op 28 en 29 juni plaats in Westfriesland. Zeven gemeenten organiseren dat samen.

Nieuws

menu