Weststellingwerf komt met plan voor laadpalen. Spreiding van het aantal inwoners en de leeftijd speelt een rol

Ruitenberg vraagt zich af of er op dit moment beleid is dat bij renovatie of groot onderhoud van parkeerplaatsen gekeken wordt naar de kansen voor elektrische oplaadpunten.

Ruitenberg vraagt zich af of er op dit moment beleid is dat bij renovatie of groot onderhoud van parkeerplaatsen gekeken wordt naar de kansen voor elektrische oplaadpunten. ANP

Er verschijnen in Weststellingwerf steeds meer laadpalen bij openbare parkeerplekken. Van de ene op de andere dag staan ze er. Voor de raadsfractie van D66 is niet duidelijk wat hierin het beleid van de gemeente is.

Wordt er bijvoorbeeld wel rekening gehouden met het aantal beschikbare parkeerplekken in een straat en wordt daar ook met bewoners over gecommuniceerd?

Wethouder Heidi den Hartigh meldde maandag de gemeenteraad dat binnen enkele maanden een uitvoeringsplan klaar is. Het uitbreiden van het laadnetwerk vindt deels plaats op basis van verzoeken van elektrische rijders. Mensen die geen oprit hebben, mogen een paal aanvragen, maar die mag dan ook door anderen worden gebruikt. Aan iedere laadpaal kunnen twee elektrische auto’s, maar het is volgens de wethouder voldoende om er maar één parkeerplek voor vrij te houden.

De wethouder wees er verder op dat Weststellingwerf deel uitmaakt van de tienjarige Friese concessie voor TotalEnergies Marketing Nederland. Dat bedrijf mag sinds december 2021 het huidige laadnetwerk in Friesland uitbreiden met 1400 laadpunten. Doel is de elektrische rijder voldoende laadpunten te bieden waar zonder zorgen kan worden geladen. Daarbij speelt volgens de wethouder de spreiding van het aantal inwoners en de leeftijd een rol, maar ook de beschikbaarheid van energiekabels en parkeerplaatsen.