Weststellingwerf herdenkt oorlogsslachtoffers

De dodenherdenking in Noordwolde. Piet Bosma

In Weststellingwerf waren woensdag 4 mei herdenkingsbijeenkomsten in Wolvega, Noordwolde, Nijeholtwolde en Spanga.

De herdenking in Noordwolde begon op het Tramhalteplein. Er was muzikale begeleiding van muziekkorps De Woudklank. De stille tocht ging naar de begraafplaats, waar monumenten staan ter nagedachtenis aan tien slachtoffers van de razzia op 29 december 1944. De officiële kranslegging werd gedaan door wethouder Hanneke Zonderland.

De tekst gaat verder na de foto’s

Wolvega

In Wolvega verzamelden belangstellenden zich bij de ingang van de algemene begraafplaats. Tijdens de herdenking was er muzikale begeleiding van de Christelijke Brassband Euphonia. Er werd gestart met een stille tocht langs de graven van burgers en militairen. De officiële kranslegging werd daarna gedaan door burgemeester André van de Nadort. De kranslegging was bij de graven van de zeven geallieerden die op 16 december 1943 als bemanning van een bommenwerper zijn neergestort in de landerijen aan de Sas in Oldetrijne. Familieleden van slachtoffers legdenn daarna kransen en bloemen bij het Nederlands-Indië monument. Leerlingen van OBS De Tuindorpschool lazen een gedicht voor en legden bloemen neer. Daarna was de officiële kranslegging bij het Nederlands-Indië monument.

De tekst gaat verder na de foto’s

Nijeholtwolde

In Nijeholtwolde verzamelden belangstellenden zich bij het verzetsmonument aan de Stadburen nabij de spoorwegovergang. Tijdens de herdenking blies Thijmen Krikke van de Christelijke Brassband Euphonia ‘The Last Post’. De officiële kranslegging werd verricht door wethouder Mariska Rikkers. De kranslegging was bij het verzetsmonument. Dit monument is ter nagedachtenis aan de Friese verzetsstrijders Nicolaas Veldman, Roelof Algra en Marcel Leicer, die daar op 12 oktober 1944 zijn gefusilleerd. Ook legden L. Baas namens het verzet, leerlingen van openbare basisschool De Lamer en het plaatselijk belang een krans bij het monument.

De tekst gaat verder na de foto’s

Spanga

In Spanga begon de herdenking bij het monument aan de Zeedijk. De officiële kranslegging werd gedaan door wethouder Mariska Rikkers. De kranslegging was bij het herdenkingskruis van opperwachtmeester Harmen Visser, die daar op 16 april 1945 door de Duitse SS is doodgeschoten. Leerlingen van De Aventurijn legden een krans bij het monument.

Nieuws

menu