Weststellingwerf helpt inwoners met energie besparen. Via coach en een witgoedwissel

Uitstoot broeikasgas koelkasten aan banden ANP

De gemeente Weststellingwerf helpt haar inwoners met het besparen van energie. Eerder konden inwoners met de Groene Bon zelf energiebesparende artikelen kopen. Aan de huishoudens met de laagste inkomens verstrekte de gemeente daarna de energietoeslag. Nu biedt de gemeente de huishoudens met de laagste inkomens een bezoek van een energiecoach én een nieuw energiezuinig apparaat.

De energiecoach komt bij de inwoner thuis. De huishoudens die de energietoeslag kregen, krijgen een persoonlijke brief van de gemeente. Hierin staat hoe ze de energiecoach thuis kunnen uitnodigen. De energiecoach bekijkt samen met de inwoner waar energie bespaart kan worden in de woning. De gemeente biedt 300 energiecoachgesprekken aan.

Witgoedwissel

De energiecoach bekijkt samen met de inwoner welk apparaat in huis het meeste energie verbruikt, bijvoorbeeld een oude koelkast. Deze kan worden omgewisseld voor een nieuwe. Dit wordt een witgoedwissel genoemd. Zo wordt het energieverbruik verminderd en de energierekening blijvend verlaagd. De gemeente heeft van het Rijk geld ontvangen om dit te kunnen regelen. Het bezoek van de energiecoach is nodig om in aanmerking te komen voor deze witgoedwissel.

De gemeente vraagt lokale winkeliers om mee te doen aan de actie. Witgoedhandelaren die gevestigd zijn in Weststellingwerf kunnen zich aanmelden als verkooppunt. De inwoner kan met een tegoedbon een nieuw apparaat ophalen bij deze verkooppunten. Dit wordt betaald door de gemeente. Nadat de winkelier het apparaat heeft afgeleverd, wordt het oude apparaat meegenomen.

Winkeliers kunnen zich tot dinsdag 22 november aanmelden via info@weststellingwerf.nl

Nieuws

menu