Weer juridisch succes voor Vermilion

Voorbereidende werkzaamheden gaswinning Noordwolde in 2019. Lourens Looijenga

Noordwolde - Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat gasproducent Vermilion Energy de wettelijke geluidsnormen niet heeft overschreden tijdens de booractiviteiten op de mijnbouwlocatie aan de Schapendrift in Noordwolde eind 2019.

Verder is er onvoldoende bewijs dat Vermilion niet adequaat heeft gereageerd om overlast voor de omgeving zo goed mogelijk te beperken. Daarmee is er volgens het OM binnen de grenzen van de verleende omgevingsvergunning gehandeld. Het OM heeft daarom besloten Vermilion niet te vervolgen.

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) legde Vermilion Energy in november 2019 een last onder dwangsom op vanwege de overlast bij de gaswinning aan de Jokweg bij Noordwolde. Volgens de toezichthouder had het Canadese gaswinningsbedrijf de geluidsnormen wel overschreden. De boorlift die buizen oppakte en verplaatste veroorzaakte een geluid dat volgens omwonenden wel leek op een luchtalarm.


Succesje

Het is het tweede juridisch succesje voor Vermilion in korte tijd. Vorige week had het OM al bekend gemaakt dat Vermilion ten onrechte als verdachte is aangemerkt in twee strafrechtelijke onderzoeken over de omgevingsvergunningen voor de mijnbouwlocaties Wapse en Vinkega. Het bedrijf haalde bij proefboringen miljoenen kuubs gas uit beide velden, voordat het ministerie officieel toestemmening had gegeven om gas te winnen. Maar volgens het OM valt niet aan te tonen dat Vermilion in strijd met de geldende milieuvergunning heeft gehandeld.