Wat was de Wondertuin in Wolvega? Nieuwe Aanleg werd drie keer omgetoverd tot verlicht sprookje

Mijn schoonvader Henk ter Schuur vertelde mij jaren geleden over een bijzonder feest in de Nieuwe Aanleg in Wolvega, waar hij als kind was geweest. Het park was verlicht met allemaal kleine lichtjes langs de wandelpaden, zo vertelde hij. Er waren fonteinen en een lichtorgel, en al wandelend kwam je allemaal sprookjesfiguren tegen. Hij haalde met veel plezier zijn herinneringen aan die bijzondere avond terug.

Een impressie van hoe de verlichting in de Nieuwe Aanleg er ongeveer uit kan hebben gezien. Foto: Alain ter Schuur

Een impressie van hoe de verlichting in de Nieuwe Aanleg er ongeveer uit kan hebben gezien. Foto: Alain ter Schuur ALAIN TER SCHUUR

Ik vond het direct een fascinerend verhaal. Maar pas nu bedenk ik, dat ik er een artikel over wil schrijven. Want – wie organiseerde die sprookjesachtige avonden in de Nieuwe Aanleg? Hoe vaak gebeurde dat, en wanneer stopte het? En wat was de reden om dit bijzondere evenement te houden? Mijn schoonvader leeft niet meer, dus ik kan het hem niet meer vragen. Anderen die ik er naar vraag vonden het ook een prachtige ervaring, maar weten de precieze details ook niet. Daarom duik ik in de krantenarchieven, onder andere bij Tresoar in Leeuwarden. Daar is het archief van de Stellingwerf ondergebracht. Via delpher.nl zoek ik in de archieven van onder andere de Friese Koerier, de Leeuwarder Courant en de Heerenveensche Koerier.

Nieuws

menu