Wandelroute laat historisch Wolvega herleven: op interactieve manier gebouwen en personen zien die er niet echt zijn

Centrum Wolvega. FOTO PIET BOSMA

Centrum Wolvega. FOTO PIET BOSMA

Er wordt een wandelroute ontwikkeld door historisch Wolvega. De route maakt gebruik van augmented reality: via een speciale app worden de verhalen verteld van een aantal belangrijke historische personen, verhalen en locaties.

Initiatiefnemer Stichting Museum ’t Kiekhuus werkt samen met een groot aantal partners in Wolvega. In totaal investeert de stichting 14.500 euro. De gemeente wil 1500 euro bijdragen uit het Dorpenfonds.

Verbinding met historie

De stichting wil met het project “wandelroute door Historisch Wolvega in augmented reality” nog meer de verbinding leggen met de historie van de omgeving. Via een speciale “MeAR Fryslânapp” worden verhalen verteld. Deze verhalen worden verteld in het Nederlands, Duits, Engels en in het Stellingwarfs.

Belevingspunt

De wandelroute is gratis te downloaden via de MeAR Fryslân app. Zo kan een gebruiker op interactieve manier met een smartphone/tablet gebouwen en personen zien die er niet echt zijn door middel van augmented reality(AR). Met behulp van de plattegrond van Wolvega is het mogelijk op de telefoon te zien waar wandelaars zich bevinden en dus ook welke route ze moeten lopen. Wanneer iemand in de buurt van een belevingspunt is, start er een foto, filmpje of geluidsfragment dat informatie geeft over de desbetreffende locatie.

ErVaren en Turf

De digitale app sluit aan bij het cultuurhistorische route-aanbod dat is ontwikkeld in Zuidoost Friesland vanuit het koepelproject ErVaren en Turf. De korte route is een aanvulling op dit aanbod. De wandelroute biedt bewoners en bezoekers een inkijkje in de historie van Wolvega.

Stiekm Trots

Er wordt gebruik gemaakt van een app die nog vrij onbekend is, maar steeds vaker wordt toegepast. Het is volgens de gemeente raadzaam aan te sluiten bij de landelijk bekende route-app die in Zuidoost-Friesland wordt gebruikt, zodat deze route makkelijker wordt gevonden door toeristen en recreanten. Het is van belang voor de promotie van deze route de aansluiting te zoeken bij de marketingorganisatie Stiekm Trots en de recreatiemarketingorganisatie in Zuidoost Friesland, zodat de route ook in de provinciale database wordt opgenomen.