Schooldirecteur Jerry Djoegan zet Dirk Lepstra in het zonnetje.

Waardering voor ‘liefdewerk, oud papier’

Schooldirecteur Jerry Djoegan zet Dirk Lepstra in het zonnetje. Piet Bosma

‘Liefdewerk, oud papier’. Als dat voor iemand geldt, is dat zeker voor Dirk Lepstra (61). In zijn woonplaats Wolvega is hij dagelijks op pad om vele kilo’s oud papier in te zamelen. Jaarlijks levert dat meer dan 100 ton op. De opbrengsten zijn voor cbs De Wegwijzer.

Geen wonder dat die school Lepstra deze week in het zonnetje zette. ’Hij is van onschatbare waarde als het gaat om de coördinatie, inzameling en afhandeling van oud papier’, stelt directeur Jerry Djoegan. Hij verraste Lepstra op school met bloemen en een enveloppe. Tijd om de inhoud van de enveloppe te bekijken, had de Wolvegaster niet. ‘Ik moet eerst mijn route doen’, aldus Lepstra die wel erg blij is met het spontane eerbetoon van de school.

Vrachtwagenchauffeur

De in Donkerbroek geboren en in Langelille opgegroeide Lepstra woont sinds 1972 in Wolvega. Hij werkte onder meer als vrachtwagenchauffeur in het logistieke gebeuren. In 2013 raakte hij zijn baan kwijt.

Lepstra zat bepaald niet bij de pakken neer. Om de kost te verdienen bezorgt hij nu elke morgen voor zes uur diverse kranten, waaronder de Stellingwerf. Daarna verzorgt hij dagelijks taxiritten. De tijd die resteert gaat op aan het inzamelen van oud papier. ‘Daar ben ik dagelijks wel vijf uur mee bezig.’

Vroeger zaten twee zonen op cbs De Wegwijzer. Ook in die tijd hield Lepstra zich al bezig met de coördinatie van het inzamelen. Toen hij werkloos raakte, nam hij die taak weer op zich. ‘In de tijd dat ik opnieuw ben begonnen lag de inzameling op z’n gat.’ Lepstra gooide het over een andere boeg. Hij kreeg toestemming om een oud-papiercontainer bij de sportvelden te plaatsen.

De tekst gaat verder na de foto

Talrijke adressen

In het dorp heeft de Wolvegaster inmiddels talrijke adressen waar hij het oud papier ophaalt. Dat legt hij op een aanhanger die achter zijn auto is gekoppeld. Naast particulieren worden diverse bedrijven en instellingen aangedaan. ‘Ik moet nu naar de appartementen aan de Dreeslaan. Daar haal ik zo 50 tot 60 dozen op’, zegt hij kort nadat hij op cbs De Wegwijzer in het zonnetje is gezet.

In Wolvega is de oud-papierboer voor velen een bekende verschijning. Hij doet het werk altijd goedgemutst. ‘Het contact met de mensen is heel leuk. Her en der drink ik een bakje koffie.’ Dat het oude papier extra geld voor de school oplevert, maakt het inzamelen voor hem extra plezierig.

Training

Het is door corona veel drukker geworden. ‘Mensen ruimen meer op. Dat kun je aan de kilo’s papier merken.’ Het sjouwen met de vaak zware dozen, is voor Lepstra ook fysieke training. ‘Ik hoef ’s avonds niet meer te hardlopen.’