Vogelwacht opent broedeiland in de vorm van pompeblêd bij Wolvega

Na de opening werd het eiland naar het midden van het water genavigeerd. FOTO PRONEWS

De vogelwacht van Oldeholtpade heeft zaterdagochtend in de Lindevallei langs de A32 bij Wolvega een groot broedeiland in de vorm van een pompeblêd geopend.

Na de opening navigeerde de projectgroep het eilandje naar het midden van het water. Het idee voor een broedeiland is ongeveer twee jaar geleden ontstaan. De vogelwacht heeft zich meldde zich toen aan voor een wedstrijd van de Bond Friese Vogelwachten. Ze eindigden als tweede en ontvingen een geldprijs van 2000 euro voor de realisatie ervan.

In eerste instantie dacht de groep aan de vorm van een griffioen. Toen dat te lastig bleek om te maken, werd het idee van een pompeblêd geopperd: een drijvend eiland was gezien de elementen beter te realiseren dan een eiland op poten. Het doel van het eiland is om een broedplaats te creëren voor bijzondere vogels. Om te voorkomen dat eventuele jonge vogels van het eiland vallen en verdrinken, is er omheen een hekwerk geplaatst. Met behulp van buizen en stenen overkappingen zijn er mogelijkheden gecreëerd voor vogels om zich bij paniek (een overvliegende roofvogel bijvoorbeeld) te kunnen verstoppen.

Nieuws

menu