Voedselbank Weststellingwerf heeft problemen voedselpakketten op peil te houden door toename van aantal klanten

Inzameling voor de Voedselbank bij de PKN-gemeenten in Wolvega. Eigen foto Eigen foto

Met een toename van meer dan tien procent in de afgelopen maand gaat de Voedselbank Weststellingwerf nu richting de negentig klanten. De vrees is dat het dit jaar wel eens over de honderd heen kan gaan, iets wat in het bestaan van de Voedselbank niet eerder is voor gekomen.

Een toename van het aantal mensen dat een beroep op de voedselbank doet, is structureel hoger in het vierde en eerste kwartaal.

Eigen middelen

Deze groei stelt de voedselbank wel voor problemen om de tweewekelijkse voedselpakketten zowel kwantitatief als kwalitatief op peil te houden. Dit komt door een teruglopende voedselverwerving, waardoor er steeds meer eigen middelen ingezet moeten worden voor bijkoop. Dit kan niet ongelimiteerd doorgaan, aangezien de eigen beschikbare reserves die nu in ruime mate aangesproken moeten worden. Hierover wil het bestuur binnenkort in gesprek met de gemeente om deze zorgelijke ontwikkeling te bespreken.

Forse financiële bijdragen van de Rabobank ClubSupport Actie, de Katholieke Vrouwen Vereniging, de oecumenische commissie Vledder/Frederiksoord alsmede toenemende donaties van particulieren verlichten de afgelopen tijd enigszins de zorgen.

Menstruatiematerialen

Sinds kort fungeert de Voedselbank Weststellingwerf ook als een Menstruatiematerialen Uitgifte Punt (MUP) voor meisjes en vrouwen die onvoldoende financiële middelen hebben om deze materialen te bekostigen. De voedselbank kan de materialen kosteloos bestellen bij het Armoedefonds. In de afgelopen periode bleek al dat er steeds meer vraag naar deze materialen was bij het stijgende aantal gebruikers van het voedselpunt.

Nieuws

menu