Vluchtelingen uit Oekraïne krijgen leefgeld om eten en kleding te kopen

De verplaatste caravans op de parkeerplaats. FOTO PIET BOSMA

Weststellingwerf gaat zo snel mogelijk leefgeld aan Oekraïense vluchtelingen uitbetalen. De gemeente wil zo de (financiële) druk op de gastgezinnen en vrijwilligers verminderen en de zelfstandigheid van de vluchtelingen vergroten.

De gemeente loopt hiermee vooruit op de regeling voor het leefgeld voor vluchtelingen van de Rijksoverheid.

Vluchtelingen die ingeschreven zijn in de Basisregistratie persoonsgegevens (BRP) krijgen 260 euro leefgeld per maand om bijvoorbeeld eten en kleding van te kopen. Vluchtelingen die bij een gastgezin wonen, krijgen daarnaast een maandelijks bedrag om een bijdrage te kunnen leveren aan de kosten die het gastgezin maakt. Deze wooncomponent is 215 euro per volwassene en 55 euro per minderjarige per maand. Het gastgezin zelf krijgt geen vergoeding. Het leefgeld stopt wanneer de vluchteling uit Oekraïne betaald werk gaat doen.

Op dit moment zijn ruim 70 Oekraïense vluchtelingen ingeschreven in de Basisregistratie persoonsgegevens (BRP) van Weststellingwerf. Een deel hiervan woont in de noodopvang bij De Steense. Zo’n 60 vluchtelingen wonen bij gastgezinnen. Er zijn ook groepen inwoners die samen een opvangplek hebben geregeld en opvang verzorgen.

Nieuws

menu