Van der Valk in Wolvega wil af van overlast bij Vlinderplas: 'Zo hebben wij onze kinderen niet opgevoed'

Het terrein bij de Vlinderplas na Koningsdag. Lies Hettinga

Het Van der Valk hotel in Wolvega probeert via een verklaring op haar Facebook-pagina onduidelijkheden weg te nemen die er bestaan over het gebruik en de verantwoordelijkheid van de ligweide en het terrein om de Vlinderslag.

Na Koningsdag bleef er een berg rotzooi achter bij de zwemplas. Er zaten volgens ooggetuigen zeker 40 jongeren bij elkaar.

‘Geen opvoeding gehad’

De ligweide is openbaar gebied en eigendom van de gemeente. ‘Hotel Wolvega is niet verantwoordelijk voor vandalisme en het handhaven van de regels. Natuurlijk willen wij wél meewerken aan een veilige en nette omgeving. Zowel voor onze (hotel)gasten als voor de bezoekers van de Vlinderslag.‘ En een deel van de bezoekers ergert zich via sociale media enorm aan het gedrag van de kleine groep ‘feestgangers’. ‘Geen opvoeding gehad, zo hebben wij onze kinderen niet opgevoed, schandalig.’ Maar ook wordt gesteld dat het hotel verantwoordelijk is voor het opruimen.

Maatregelen

Het hotel zegt alles in het werk te stellen om het terrein netjes te houden. ‘We nemen daarbij gewerkte uren en afvalafvoer voor onze rekening. Ook gaan wij regelmatig in gesprek met de bezoekers over het vandalisme, (geluids)overlast en het afval. Helaas leidt dit niet tot het gewenste effect. Daarom zijn wij wederom in gesprek met de gemeente en zijn we maatregelen aan het treffen om de overlast tegen te gaan.’ Uiteindelijk heeft de gemeente de rotzooi opgeruimd.

Eigen rommel opruimen

Het hotel wijst er nog eens op dat het niet is toegestaan het gebied tussen zonsondergang en zonsopgang te betreden en om er alcohol te gebruiken. ‘Via deze weg het dringende verzoek aan de bezoekers zich aan deze regels te houden en je eigen rommel op te ruimen. Dit voorkomt al veel overlast en frustratie. De rommel en overige overlast is ons een doorn in het oog en vraagt om (andere) maatregelen. Dit is niet wat wij wensen voor onze (hotel)gasten én het milieu. Wij zorgen er graag samen voor dat een ieder kan genieten van deze rustige plek en van zwemplas de Vlinderslag.’