Van achterkamer tot schoolgebouw: Herbarium Frisicum in Wolvega bestaat 40 jaar

Conservator Karst Meijer temidden van de nieuwe aanwinsten. FOTO RENS HOOYENGA

In 1982 werd het Herbarium Frisicum opgericht met als doel het vastleggen en herkennen van de Nederlandse flora in een herbarium. Tijd voor een feestje.

In de loop van vele jaren kwamen steeds meer en meer particuliere gedroogde plantencollecties, eerst naar Noordwolde in een achterkamer, maar later naar Wolvega in een schoolgebouw.

Herbarium Frisicum is ondertussen uitgegroeid tot één van de grootste privé gedroogde plantencollectie van Europa. Onder meer de collectie van de Radboud Universiteit is in Wolvega opgeslagen. Herbarium Frisicum onderhoudt contacten met Herbaria van over de gehele wereld, zoals met de Rijksuniversiteit Groningen en Wageningen, Naturalis en de Harvard Universiteit in Amerika. Van de Amerikaanse universiteit heeft Herbarium Frisicum collecties ontvangen.

In het weekend van zaterdag 5 en zondag 6 november is er een jubileumfeest met een overzichtstentoonstelling van waardevolle collecties. De opening wordt verricht door burgermeester Van de Nadort. Zaterdagmiddag is er een lezing van schrijver en columnist Koos Dijksterhuis.

Nieuws

menu