80-jarige inwoner van Wolvega voor de 65ste keer naar de TT in Assen. Hendrik Jan de Lange kijkt zijn ogen uit in tijdelijk museum

„Dit is de mooiste dag van mijn leven.” De 80-jarige Hendrik Jan de Lange uit Wolvega kijkt zijn ogen uit in het tijdelijke TT-museum in het pand van RTV Drenthe in Assen. Conservator Sjoerd Looijenga leidt hem rond. Het wordt deze week de 65ste keer dat De Lange afreist naar het circuit op de Drentse heide.

Sfeersnuiven bij de ingang van het TT-circuit.

Sfeersnuiven bij de ingang van het TT-circuit. Lourens Looijenga

Zijn vader ging ook naar de TT. Maar gek genoeg is hij daar amper met zijn vader geweest. Hij herinnert zich eenmaal een bezoek met een auto. Omdat zijn vader invalide was, werd de familie De Lange onder politie-escorte van een parkeerplek in Laaghalen naar het circuit gebracht. De herinneringen roepen zichtbare emoties op. Want vaker met zijn vader naar de TT zat er dus niet meer in. En nu loopt hij vanwege longproblemen zelf met een zuurstofapparaat rond, waardoor ook niet alles meer kan. Zo kiest hij er al een jaar of tien voor om alleen maar naar de trainingen te gaan. „Ik kan niet tegen de rook op de tribune.” Dus dat risico loopt hij bewust niet meer. Hij noemt de motorfans zeer sociaal. Als het hem een keer niet lukt om een talud van het circuit bij de Veenslang op te klimmen, tillen anderen hem gewoon omhoog.

Nieuws

menu