Santa Run steunt voedselbank. Kerstmannen en -vrouwen lopen weer door Wolvega

Het is de derde editie van de Santa Run Wolvega. Foto: Iwan van Nieuwenhoven

Het is de derde editie van de Santa Run Wolvega. Foto: Iwan van Nieuwenhoven Foto: Iwan van Nieuwenhoven

De hele familie kan dit jaar op zaterdag 17 december meedoen aan de Santa Run in Wolvega.

,,Of je nu wilt wandelen, joggen of hardlopen: dat maakt niet uit. De Santa Run is geen echte wedstrijd, maar een gezellig en gezond evenement voor het hele gezin”, zegt Iwan van Nieuwenhoven van de Rotaryclub Wolvega. De Rotary organiseert de Santa Run voor de derde keer. De opbrengst gaat dit jaar naar de Stichting Voedselbank Weststellingwerf. ,,Het is een laagdrempelig verbindend evenement, voor jong en oud. Ook een opa of oma in een rolstoel kan mee.”

De vorige twee edities van de Santa Run Wolvega waren in 2018 en 2019. Beide keren legden rond de tweehonderd mensen gestoken in een kerstmannenpak de route af. Ook wie zich dit jaar inschrijft, krijgt naast een startnummer een kerstmannenoutfit en een herinneringsmedaille. ,,Het is een mooi gezicht om al die kerstmannen en -vrouwen door de straten van Wolvega te zien gaan”, glimlacht Iwan. ,,Daarmee is de Santa Run niet alleen leuk voor de deelnemers, maar voor het hele dorp.”

De tekst gaat verder na de foto

Sponsoren

Bedrijven uit Weststellingwerf sponsoren de Santa Run, zodat er hopelijk een mooi bedrag overblijft voor het goede doel. Kinderen betalen 4 euro om mee te doen, voor iedereen van 12 jaar en ouder kost het 8 euro om mee te doen aan de Santa Run. De route gaat net als in 2019 door het centrum van Wolvega en is 2,3 kilometer lang. De finish is op het Centrumplein. Daar krijgen alle deelnemers een medaille.

Vanwege de coronamaatregelen kon de Santa Run in 2020 en 2021 niet doorgaan. In het voorjaar van 2020 zou er een muzikaal evenement plaatsvinden in theater de Meenthe in Steenwijk. Het concert moest meerdere malen worden uitgesteld, en in april dit jaar kon het eindelijk doorgaan. ,,In combinatie met de opbrengsten van de Santa Run van 2019 leverde dat 20.000 euro voor de stichting Spieren voor Spieren op”, vertelt Iwan. ,,De cheque hebben we in De Meenthe overhandigd aan voormalig wereldkampioen schaatsen Barbara de Loor. Zij is ambassadeur van Spieren voor Spieren.” In 2018 ging de opbrengst van de Santa Run naar de stichting Make A Wish.

Voedselbank

Dit jaar gaat de opbrengst van de Santa Run naar de Stichting Voedselbank Weststellingwerf in Wolvega. De Rotaryclub kiest voor dit doel, omdat het aantal mensen dat gebruik maakt van de Voedselbank door onder meer de stijgende energieprijzen en de inflatie is gestegen. ,,De Rotary kiest vaak voor doelen dichtbij huis. Daarnaast steunen we ook graag goede doelen in bijvoorbeeld Afrika. We denken dat we lokaal en internationaal een grotere impact kunnen maken dan met het ondersteunen van landelijke goede doelen.”

De Rotary is een internationale organisatie. In totaal zijn er ongeveer 16.000 Rotary-leden in Nederland, verdeeld over circa 500 clubs. Volgens Iwan is de Rotary een club mensen uit verschillende beroepsgroepen, die hun kennis en contacten inzetten om gezamenlijk zaken te organiseren. De club in Wolvega bestaat sinds 1994 en heeft op dit moment ruim 20 leden. ,,Het is meer dan alleen een netwerk. We willen vooral ook iets voor de samenleving doen.”

De Santa Run Wolvega is dit jaar op zaterdag 17 december. Om 16.00 uur geeft burgemeester André van de Nadort het startschot op het grasveld voor het gemeentehuis, nadat de deelnemers een goede warming-up hebben gekregen van sportschool Fit&Fun. Zie voor alle informatie wolvega.rotarysantarun.nl .

De tekst gaat verder na de foto

Rennen als kerstman

Een Santa Run is een fun run waarbij de deelnemers, verkleed als kerstman, een parcours (hard of gewoon) lopen voor het goede doel. In 2008 begonnen als evenement van Rotaryclub Gorinchem, waarna dit voorbeeld door vele Rotaryclubs in het hele land is gevolgd. Zo is de Rotary Santa Run in 2019 in 58 verschillende steden georganiseerd met een gezamenlijke opbrengst van ruim 450.000 euro. Daarmee werden meer dan honderd goede doelen ondersteund. Dit jaar organiseren Rotaryclubs in Nederland 54 verschillende Santa Runs, naast Wolvega onder andere ook in Drachten, Joure en Leeuwarden.