Regels voor bouwen bedrijfswoningen op industrieterrein Wolvega worden versoepeld

Het college van Weststellingwerf wil de bouwregels voor bedrijfswoningen verruimen op het industrieterrein Schipsloot in Wolvega.

Het gemeentehuis van de gemeente Weststellingwerf in Wolvega.

Het gemeentehuis van de gemeente Weststellingwerf in Wolvega. FOTO GEMEENTE WESTSTELLINGWERF

Dat blijkt uit een voorstel dat 20 september in een raadscommissie wordt besproken. De bouw- en welstandsregels in het beeldkwaliteitsplan voor de zone wonen/werken aan de Messingstraat te Wolvega bestaan sinds 2008. In de afgelopen jaren heeft volgens de gemeente een aantal ondernemers onderzocht of ze een bedrijfspand met bedrijfswoning konden bouwen op dit deel van het bedrijventerrein Uitbreiding Schipsloot. Maar dat heeft nog niet geleid tot de verkoop van een gemeentelijke kavel. Een reden is dat door de bouwregels de ondernemers worden beperkt in het bebouwen van de kavels. De bouwwerken mogen bijvoorbeeld niet dichter op de weg worden gebouwd. Ook mogen ze volgens het beeldkwaliteitsplan uitsluitend haaks op de weg staan.

De huidige bouwregels zorgen volgens het college voor ‘significante beperkingen’. ‘Door middel van het vaststellen van beleidsregels is vooraf duidelijk voor welke gevallen we gebruik willen maken van onze bevoegdheid om een kleine buitenplanse afwijking te verlenen.’

Verder legt het college de raad het nieuwe beeldkwaliteitsplan voor. Hierin wordt het gebruik van duurzame materialen als natuursteen, Europees hout of composiet hout gestimuleerd. Het gebruik van plastics is niet opgenomen in het beeldkwaliteitsplan. Met de nieuwe bouwregels wordt het verharden van de voorerf tot maximaal 50 procent toegestaan.