Raad wil geen tien jaar doen over tweede fase Lindewijk. Er wordt al gebouwd aan ‘Vlinderryck’

Woningen in de nieuwe Vlinderryck.

Woningen in de nieuwe Vlinderryck. Zwanenburg Projecten

De circa 200 nieuwbouwwoningen in de tweede en laatste fase van de Lindewijk dienen gelet op de druk op de woningmarkt sneller dan in de beoogde tien jaar te worden gebouwd. Maandag legt de VVD een motie voor aan de gemeenteraad. Die wordt nu al voldoende ondersteund door in ieder geval de fracties van de VVD, Weststellingwerfs Belang en Blijf Stellingwarfs.

De provincie moet dat signaal oppakken. De gemeenteraad stemt maandag niet alleen over de motie, maar zal ook het bestemmingsplan formeel vaststellen. Los van de vragen die nog leven over de effecten van het plaatsen van een geluidsscherm aan de oostzijde van het spoor, stuit de bouw van de woningen zelf niet op problemen. De raad wil de provincie ook nog eens wijzen op de behoefte aan nieuwbouw binnen Wolvega en in diverse andere Weststellingwerfse dorpen.

Seniorenhofje

De motie is ook een reactie op uitlatingen van gedeputeerde Klaas Fokkinga, die eerder beweerde dat er bij gemeenten veel bouwplannen op de plank blijven liggen. Dat heeft de VVD uitgedaagd nu met een motie te komen. In deze tweede fase van de Lindewijk is plek voor wonen in een seniorenhofje, woningen voor kleine huishoudens, starters, wonen aan het water, vrijstaand, twee-onder-een-kap en rijwoningen. Op 1 december organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst. Naar verwachting wordt in 2022 met de uitgifte van de gronden in deelgebied 2 begonnen.

Vlinderryck

Ondertussen loopt de rest van de Lindewijk vol. In de hoek van de Grote Vuurvlinder en de Lycklamaweg wordt gebouwd aan ‘Vlinderryck’. Op vrijdag 19 november wordt door Zwanenburg Projecten uit Heerenveen gestart met de verkoop van 28 woningen in jaren ‘30 stijl. Tussen 15.00 en 16.00 uur kan een ieder komen kijken op de bouwlocatie. Het wordt volgens de verkopers ‘een gevarieerd en speels deel van de Lindewijk, met deels vrijstaande huizen, halfvrijstaande en rijwoningen. Stuk voor stuk met fijne tuin, duurzaam en helemaal geschikt te maken voor je persoonlijke woonwensen.’ De inschrijving duurt tot 29 november. Een dag later volgt de toewijzing. De ontwerpen zijn van de Wolff & partners en aannemingsbedrijf Kuin gaat de woningen bouwen.