Probleemhuizen gaan tegen de vlakte

De woningen aan de Zilverlaan in Wolvega worden gesloopt. Piet Bosma

Van der Wal Sloopwerken is begonnen met de sloop van zes woningen (no. 33 t/m 37a) aan de Zilverlaan in Wolvega.

De sloop is volgens directeur Sake Lageveen van de woningstichting nodig vanwege ‘onoplosbare problemen met de funderingen’. Dat heeft geleid tot schuin zakkende vloeren en scheuren in de dragende constructie. De huizen zijn precies zeventig jaar oud.

Asbestsanering

In de afgelopen weken zijn de leegstaande woningen eerst afgekoppeld van nutsvoorzieningen en heeft een asbestsanering plaatsgevonden. Naar verwachting is Van der Wal zo’n twee weken bezig met de sloop. Lageveen: ‘Daarna zullen sonderingen worden verricht om te kijken hoe de nieuwe woningen wél goed kunnen worden gefundeerd en zal worden vastgesteld of de grond zonder verdere ingrepen weer geschikt is voor woningbouw.’

Eengezinswoningen

Er wordt daardoor op z’n vroegst in maart 2022 gebouwd. Fijn wonen/Van Wijnen heeft opdracht gekregen hier vijf nieuwe eengezinswoningen te bouwen en die worden voor een belangrijk deel in de fabriek geproduceerd. De bouwtijd op de locatie is daardoor volgens de woningstichting kort. ‘Men heeft de woningen heel snel wind- en waterdicht en is daardoor minder afhankelijk van weersomstandigheden.’ De oplevering van de woningen wordt medio 2022 verwacht. Kandidaat-huurders kunnen na de zomervakantie van 2022 de sleutels in ontvangst nemen.

Nieuws

Meest gelezen