Beeld ter illustratie. Beeld Google Streetview

Oudijzerhandel BDV Metals zit zonder vergunning op een nieuwe locatie in Noordwolde en krijgt een dwangsom aan de broek

Beeld ter illustratie. Beeld Google Streetview

Oudijzerhandel BDV Metals moet van de gemeente weg van de nieuwe locatie aan de Nijverheidsstraat in Noordwolde. Het bedrijf zit hier zonder vergunning.

De eigenaar van de oudijzerhandel zit momenteel in de cel. In februari werd hij met twee anderen veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, voor het grootschalig strippen en in onderdelen doorverkopen van gestolen bestelbussen.

Enkele maanden daarvoor is BDV Metals verhuisd naar een nieuwe locatie, van de Industriestraat naar de Nijverheidsstraat. Op de oude plek was de oudijzerhandel niet toegestaan. Volgens Berend de Vries, die het bedrijf momenteel bestiert, had de gemeente eerder toegezegd dat op de Nijverheidsstraat wél zicht is op een vergunning.

Dwangsom en 'landjepik'

Meerdere aanvragen daarvoor zijn echter afgewezen. Weststellingwerf laat het bedrijf nu weten dat het de deuren moet sluiten, op straffe van een dwangsom van 17.500 euro.

De gemeente wees vergunningaanvragen af omdat onder meer geen Bibob-formulier was ingevuld. De landelijke Wet Bibob is ingesteld om misbruik van vergunningen voor bijvoorbeeld criminele activiteiten te voorkomen.

Verder zou het bedrijf milieuregels overtreden, en zou bovendien sprake zijn van ‘landjepik’: het bedrijf zou gemeentegrond gebruiken zonder toestemming.

'Hetze'

Weststellingwerf laat in een schriftelijke reactie weten dat in het verleden inderdaad met BDV is gesproken over verhuizing naar de Nijverheidsstraat. Omdat niet alle vereiste gegevens zijn aangeleverd, aldus de gemeente, moesten vergunningaanvragen buiten behandeling worden gesteld. Het bedrijf opereert er nu illegaal en moet daarom dicht.

De Vries laat weten het er niet bij te laten zitten. Hij kondigt juridische stappen aan. ,,Ze zijn een hetze aan het voeren op grond van niets. Alle papieren zijn in orde.”