Ouderen maken in Wolvega plaats voor jonge vluchtelingen

FOTO GOOGLE

De gemeente Weststellingwerf brengt twintig vluchtelingen onder in het complex van Talent aan de Brogge in Wolvega. Het gaat om minderjarige tieners met een verblijfstatus, die dus al het recht hebben in ons land te blijven. Gemeenten dienen in dat geval voor een woonplek te zorgen.

En Weststellingwerf loopt wat dat betreft achter op de taakstelling die de gemeente van het Rijk heeft om statushouders een woning te geven. Wethouder Mariska Rikkers legt dat ook uit in een brief aan omwonenden. ‘Er is een tekort aan opvangplekken voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Alle gemeenten kregen een brief van pleegorganisatie Nidos met het dringende verzoek om opvangplekken beschikbaar te stellen.’

De jongeren zijn tussen de 15 en 17 jaar oud en vallen onder het toezicht van deze landelijke instelling. Ze zijn eerder zonder ouders en/of begeleiders naar ons land gevlucht. Op dit moment wonen er ouderen met een beperking in het zorgcomplex aan de Brogge. Die verhuizen eind deze maand naar een andere locatie. Het complex is goed ingericht en beschikt over allerlei faciliteiten, waardoor het volgens de wethouder al in september woonklaar is voor de opvang van twintig jongeren. Ook andere voorzieningen, zoals scholen, zijn dichtbij.

Zorginstelling Re-Care wordt verantwoordelijk voor de opvang van deze woongroep. Het gaat dan ook om integratie en participatie in onze samenleving. De gemeente realiseert zich dat het andere bewoners zijn dan de huidige. Er zal meer in activiteit in de straat zijn, alleen al omdat de tieners naar school gaan, een bijbaantje hebben of naar een sportvereniging gaan. De gemeente organiseert donderavond in het gemeentehuis een besloten informatiebijeenkomst voor omwonenden.

Nieuws

menu