Oud-inwoner van Wolvega Gerrit de Boer schrijft boek over knokploeg in WOII

Gerrit de Boer.

Gerrit de Boer. Eigen foto

Gerrit de Boer, oud-inwoner van Wolvega, heeft het boek Foppe, koerier van de knokploeg geschreven.

Het boek gaat over het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal speelt in zuidoost Friesland. Foppe helpt mee tijdens een wapendropping en beleeft samen met zijn vriend Sikke spannende avonturen. Eigenlijk is Foppe nog te jong om met de knokploeg mee te doen. Toch wordt hij samen met Sikke ingezet om gevaarlijk werk te doen. Tarzan, een ex-politiehond, draagt ook zijn steentje bij.

Gerben, de broer van Foppe, wordt tijdens een schaatstocht hopeloos verliefd op Froukje, dochter van een NSB’er. Froukje is de vriendin van Brechtje, de zus van Foppe en Gerben. De twee meisjes worden koeriersters van de knokploeg.

De Boer kwam op het idee voor het verhaal na een bezoek aan het kantoor van het Fryske Gea in Katlijk. In het bos achter de boerderij is het verhaal te beluisteren van de droppings in Katlijk.

Gerrit de Boer (84) schreef eerder ‘Oorlog in de Tulpstraat ‘ over zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Eerst in IJmuiden, waar hij bombardementen meemaakte. Later vanuit Sneek, waar zijn ouders veel onderduikers verborgen. In de zeventiger en tachtiger jaren was De Boer schoolleider van ‘de Ruimte’ aan de Pieterslaan in Wolvega. In die tijd schreef hij verhalen en leesseries voor het basisonderwijs. In 1990 won hij de Kinderjuryprijs in Berlicum voor zijn boek ‘Meester trip en de hofdame’. Ook werkte hij 25 jaar als reisleider en sloot hij vele huwelijken als ambtenaar van de burgerlijke stand. De Boer had preekconsent en ging voor in diverse kerken.