Oud burgemeester Gerard van Klaveren schrijft boek over bankencrisis op IJsland

Gerard van Klaveren. Rens Hooyenga

Bij uitgeverij Noordboek verschijnt komende week de roman Bestemming Reykjavik van Gerard van Klaveren, oud burgemeester van Weststellingwerf.

Als IJsland in 2008 failliet dreigt te gaan, neemt het parlement een noodwet aan die ervoor zorgt dat IJslandse banken aan buitenlandse partijen verstrekte financieringen eenzijdig kunnen opzeggen.

Eric Noordeweg, logistiek ondernemer in Rotterdam en eigenaar van een vrieshuis in de haven van Reykjavik, wordt getroffen door deze nieuwe regelgeving. Hij vertrekt naar IJsland om te proberen de strubbelingen met zijn bank op te lossen. Tijdens dat bezoek ontmoet hij de IJslandse Lilja, waarmee hij een relatie krijgt. Mede door haar contacten krijgt hij toegang tot belangrijke politici en de top van de IJslandse banken.

Tegelijkertijd ligt Erics Rotterdamse vestiging onder het vergrootglas van de Nma, de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Deze verdenkt de sector koel- en vrieshuizen van het maken van prijsafspraken. Zal hij erin slagen het aloude familiebedrijf overeind te houden?

Eigen waarnemingen

Gerard van Klaveren is sinds 2003 Honorair Consul van IJsland. Dit boek is fictie, maar voor de beschrijvingen van de achtergrond van deze IJslandse crisis heeft de auteur zich gebaseerd op eigen waarnemingen en heeft hij onderzoeksrapporten en publicaties geraadpleegd. Deze roman geeft een inkijk in het functioneren van de IJslandse samenleving ten tijde van de bankencrisis en brengt de lezer in contact met de cultuur van dit land.