Ook meer miljonairs in de Stellingwerven

De Emmer ondernemer maakte 150.000 euro buit. "Het gebeurt nooit weer, maar ik heb het wel gedaan", zei hij.

De Emmer ondernemer maakte 150.000 euro buit. "Het gebeurt nooit weer, maar ik heb het wel gedaan", zei hij. ANP

Van de huishoudens in Weststellingwerf is 3,9 procent miljonair. In Ooststellingwerf is dat net even iets lager: 3,6 procent.

De meeste miljonairs in Friesland telt Terschelling met 7 procent. De twee gemeenten met het hoogste aandeel miljonairs liggen in Noord-Holland: Bloemendaal en Laren. Ongeveer drie op de tien huishoudens is miljonair in deze gemeenten.

De Stellingwerven behoren tot de top in Friesland, maar blijven net iets achter bij het landelijke gemiddelde. Op 1 januari 2021 had 4 procent van de huishoudens in Nederland een vermogen van een miljoen euro of meer. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe vermogenscijfers. De waarde van de eigen woning en eventuele hypotheekschuld zijn daarbij meegerekend.

Al sinds 2014 komen er meer miljonairs bij. In 2018 was het percentage in Weststellingwerf nog 3 procent en in Ooststellingwerf 2,3 procent. Verder blijkt dat 42 procent van de zelfstandigen in de landbouw miljonair is. Zij zijn vooral actief in melkveebedrijven en in bedrijven die granen of groenten telen. De minste miljonairs wonen in Groningen en Limburg. In die provincies heeft minder dan 3 procent van de huishoudens een miljoen euro vermogen. In Friesland komt Leeuwarden niet verder dan 1,8 procent.