Nieuwe stichting in Weststellingwerf ondersteunt veteranen

Het bestuur van de Stichting Veteranen Weststellingwerf. Eigen foto

Het bestuur van de Stichting Veteranen Weststellingwerf. Eigen foto

Weststellingwerf telt zo’n 175 veteranen en heeft nu officieel een eigen veteranenstichting. Het eerste bestuur van Stichting Veteranen Weststellingwerf (SVW) bestaat uit de veteranen Jeroen Dobber, Vera van der Zee, Dennis Stoelwinder, Taco Machiela, Wilfred Lubbers en Dirk Dubling,

Voorzitter Dirk Dubling: ,,We vonden het bijzonder dat er nog geen stichting is. Elke missie telt en kan grote impact op veteranen hebben voor de rest van hun leven. Wij willen onze veteranen ondersteunen in de breedste zin van het woord.” De stichting wil ondersteuning bieden aan veteranen, maar ook lokale activiteiten uitvoeren voor veteranen en hun thuisfront. Ook steunt de stichting lokale herdenkingen en militaire ceremonies en wil zij invulling geven aan herdenkingen en Bevrijdingsdag in de gemeente. ,,Het zou mooi zijn als we lokale herdenkingen kunnen ondersteunen, zodat dit gewaarborgd blijft voor de toekomst,” zegt Wilfred Lubbers.

Burgemeester Andre van de Nadort: ,,Veteranen hebben in dienst van vrede en veiligheid hun leven op het spel gezet voor Nederland en de internationale samenleving. En we beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Zij verdienen onze waardering en steun. Als gemeente zijn we blij dat deze veteranen dit meer onder de aandacht willen brengen. We gaan op korte termijn in gesprek hoe hier verder invulling aan te geven.”

Beter inleven

,,Momenten als Bevrijdingsdag, dodenherdenking of de thuiskomst na een missie zijn heel speciaal voor ons. Wij kunnen ons namelijk beter inleven en weten waarvoor we het allemaal doen. Samen met de gemeente willen we hier meer bij betrokken worden,” zegt Jeroen Dobber.

De stichting richt zich niet alleen op de veteranen, maar ook op het thuisfront. Taco Machiela: ,,Veteranen vinden soms een gesprek over wat ze ervaren hebben, ongelooflijk belangrijk.” ,,Er zijn wel landelijke netwerken die voor steun zorgen”, zegt Dennis Stoelwinder, „maar we hebben liever een plek in de gemeente waar die steun wordt verzorgd dan iemand die uit Rotterdam moet kome, ondanks alle goede bedoelingen.”

De stichting wil in de toekomst een lokale veteranendag organiseren. Ze wil ook samen met de gemeente kijken naar de uitvoering van de veteranenwet en haar beleid op lokaal niveau.