Na coronacrisis weer lezing Vereniging Historie Weststellingwerf

FOTO LENUS VAN DER BROEK

Voor het eerst na de coronacrisis organiseerde de Vereniging Historie Weststellingwerf (VHW) op zaterdagmorgen weer een lezing in Zalencentrum De Rank in Wolvega. VHW-lid Ike Naafs-Loman uit Munnekeburen vertelde op boeiende wijze over de speurtocht naar het leven van Albert Pomper, een blinde Sneker jongen die organist in Amsterdam werd.

Albert Pomper (1862-1917) was een oom van de grootmoeder van de inleider. Het weinige wat zij wist kwam van haar. Zij speelde piano en ook composities van haar oom.

Hoe kwam het dat een jongen op 6-jarige leeftijd blind werd, dat deze jongen uit Sneek in Amsterdam terechtkwam? Hoe en waar had hij geleerd orgel te spelen en bovendien om te componeren voor meerdere instrumenten?

Met behulp van een boek dat toegestuurd werd, speurwerk in het stadsarchief Amsterdam en honderden treffers op delpher.nl was het mogelijk het leven van Albert Pomper te reconstrueren.

,,Genealogie bestaat niet alleen uit data en plaatsnamen, maar uit voorouders met levens vol gebeurtenissen”, aldus Ike Naafs-Loman die een passie heeft voor genealogie.

Meer info, zie: benaafs.home .

Nieuws

Meest gelezen