Museum 't Kiekhuus in Wolvega bestaat 35 jaar

Foto:

Foto: Lenus van der Broek

Dit jaar bestaat museum ‘t Kiekhuus 35 jaar. Dit feit werd dit weekend gevierd met een ‘levend museum’. In de verschillende ruimtes in en om ‘t Kiekhuus kwam het museum tot leven.

Bezoekers gingen terug in de tijd met de voorwerpen en de mensen van lang geleden. Roelof en Sjoukje Bakker begonnen bijna 50 jaar geleden met het verzamelen van winkelblikken. Na de aankoop van een antieke toonbank richtten zij, in de woonkamer van hun woning in Ter Idzard, een oud grutterswinkeltje in. Dit was het begin van ‘t Kiekhuus.

Hierna verhuisden zij naar de Grindweg in Wolvega, waar ze de voormalige bakkerij van de familie Peereboom kochten. Op dat moment was het winkelgedeelte in gebruik als sigarenwinkel. In 1988 schaften ze een achterwand van een kruidenierswinkel uit de Achterhoek aan en werd het idee geboren om een museum te openen. Samen met de verzameling schoolspullen van Roelofs ouders werden de overige ruimtes van de voormalige bakkerij gevuld. In mei van hetzelfde jaar openden de deuren van museum ‘t Kiekhuus voor de eerste keer.