Milieudefensie fietst geld bij elkaar voor rechtszaak tegen Shell

Kaartje van de fietstocht. Jeroen Reith/Buro Gom, Arnhem

Dertig activisten van Operatie Klimaatgroep Leeuwarden en Groningen vertrekken zaterdag op de fiets richting de rechtbank in Den Haag. Met deze actie halen ze geld op voor de rechtszaak die Milieudefensie daar tegen Shell heeft.

De actievoerders fietsen 28, 29 en 30 november en 1 december in etappes naar Den Haag om aandacht te vragen voor de klimaatzaak tegen Shell die 1 december van start gaat. De etappe van 28 november gaat van Groningen naar Zwolle (110 km). De start vindt plaats om 08.00 uur vanaf het stationsplein in Groningen en voert via Haren, Assen, Havelte naar het station in Meppel. Vandaar fietst men verder via Zwartsluis en Hasselt naar het station in Zwolle.

De fietsers vanuit Friesland beginnen ‘s morgens in Leeuwarden en doen het station in Wolvega aan. Van daar gaat het verder langs Steenwijk, Giethoorn, Zwartsluis en Hasselt naar Zwolle.

Shell behoort tot de allergrootste producenten van fossiele brandstof en is volgens Milieudefensie niet van plan daarmee te stoppen. „Daarmee verergert Shell de klimaatcrisis”, zeggen de actievoerders. „In plaats van door te blijven gaan met de winning van olie en gas moet Shell juist meehelpen om de transitie naar duurzame energie mogelijk te maken.”

Via de rechter wil Milieudefensie afdwingen dat Shell zijn bedrijfsvoering in lijn brengt met het Akkoord van Parijs en in 2030 en 45 procent minder broeikasgassen uitstoot.

Nieuws

menu