Logopedisten gaven uitleg over communiceren mensen met een verstandelijke beperking

FOTO

FOTO LENUS VAN DER BROEK

Dementietafel Friesland en LFB Wolvega organiseerden een themabijeenkomst. LFB Wolvega, een organisatie die opkomt door en voor mensen met een verstandelijke beperking, organiseerde een bijeenkomst in woonzorgcentrum LindeStede in Wolvega. He thema was communiceren.

Tijdens deze bijeenkomst kwamen mensen van de gemeente, locatiehoofd, begeleiders van verschillende instellingen, verwanten en mensen met een verstandelijke beperking bij elkaar.

Communicatiemogelijkheden en hulpmiddelen

Op de bijeenkomst waren twee sprekers uitgenodigd, Gerda Pavlis-Maldonado en Loes Meijer, zij werken beide bij Alliade als logopedisten. Zij vertelden over communicatiemogelijkheden en hulpmiddelen bij mensen met een verstandelijke beperking en dementie.

Zij brachten aan de hand van voorbeelden en illustratiemateriaal naar voren dat spraak en uiterlijke vormen ook communiceren is. Daar let vooral deze doelgroep op. Aanduidingen en aanwijzingen zijn ook goede hulpmiddelen. Hierbij kan een tablet of laptop goed van pas zijn. Aan de hand van een praatposter werd gezamenlijk in groepjes nog gesproken over dit onderwerp.