Lionsclub Wolvega heeft het druk: tiende Silverlegrally en tweede vlottenrace zijn in aantocht

Een voorgaande editie van de Silverlegrally. Foto: Marten Veenstra

Een voorgaande editie van de Silverlegrally. Foto: Marten Veenstra

Het is een drukke tijd voor Lionsclub Wolvega e.o.. Op zaterdag 3 en zondag 4 juni wordt de tiende editie van de Silverlegrally gereden.

,,We vertrekken dit jaar vanaf het Achtpilarenplein in Wolvega, en er zijn niet één, maar twee startmomenten. Ter gelegenheid van ons 10-jarig jubileum staat er dit jaar namelijk ook een 27-uursrally op het programma”, vertelt John Maijer van de Lionsclub. Daarnaast organiseren de Lions voor de tweede keer een Vlottenrace, op vrijdag 16 juni op de Spokeplas in Noordwolde.

Goede doelen

De opbrengst van de Silverlegrally gaat naar de Voedselbank Weststellingwerf, Just In Time 4 Heroes, de Mentality Foundation en CityKids. De rally wordt gesponsord door lokale bedrijven. De deelnemers moeten binnen een bepaalde tijd een route door Noord-Nederland afleggen. Onderweg moeten ze opdrachten uitvoeren én zich telkens op tijd melden bij de controleposten. ,,De gemiddelde snelheid is ongeveer 40 kilometer per uur”, legt Maijer uit. ,,Het draait niet om snel zijn, maar om de juiste timing en de constante oplettendheid.”

Bijzondere auto’s

Er doen maximaal 60 teams of ‘equipes’ mee aan de Silverlegrally. Er is elk jaar een andere route door Noord-Nederland, altijd ongeveer 200 kilometer lang. Dit jaar doen bovendien 25 equipes mee aan de 27-uursrally, waar ook een overnachting bijhoort. ,,Ter gelegenheid van ons 10-jarig jubileum wilden we graag iets bijzonder doen. Dat is deze 27-uursrally geworden, een extra grote uitdaging voor fervente rallyrijders”, zegt Maijer.

De deelnemers aan de beide rally’s rijden in oldtimers of cabrio’s. Daarnaast zijn er een aantal bijzondere auto’s. Maijer: ,,Veel mensen vinden het leuk om bij de start te komen kijken en de diverse wagens te bewonderen. Op onze site staat voor de liefhebber een deelnemerslijst. We rekenen op onder andere de merken MG, Alfa Romeo, Porsche, BMW, Austin Healey, Opel, Mercedes Benz, Volvo, Fiat, Citroen, Mini, Saab, Volkswagen, Honda, Mazda, Peugeot, Studebaker, TVR en Triumph.”

Het uitzetten van de routes besteden de Lions uit aan Business Rally Events uit Drachten, maar verder regelen de 26 leden alles zelf. Maijer: ,,Dat is veel werk en heel leuk om te doen. We hebben een hechte club deelnemers en staan bekend als een gezellige en goed geregelde rally.”

Vlottenrace

Veel tijd om bij te komen van het rallyweekend hebben de Lions niet, want op vrijdag 16 juni staat het volgende evenement alweer op de kalender: de vlottenrace op de Spokeplas. De race is bedoeld om kinderen bewust te maken van de hoeveelheid plastic in de zeeën en oceanen, en het gevaar die dat plastic oplevert voor mens en dier. Alle bovenbouwleerlingen van de basisscholen in Weststellingwerf, Ooststellingwerf en Opsterland zijn uitgenodigd. ,,Zij bouwen op school een klein vlotten van plastic afval, bijvoorbeeld plastic flessen en melkpakken. Eigenlijk alles van plastic wat maar wil drijven.”

Ter plaatse bouwen de scholieren een groter vlot, ook van plastic afval. Er wordt met de grotere vlotten een race gehouden. De winnaars van de race gaan niet met lege handen naar huis. De vlottenrace is geïnspireerd door het onderzoeksvlot Sterke Yerke, ligplaats Harlingen, dat aandacht vraagt voor onder meer de plastic soep in de Waddenzee.

De tekst gaat verder na de foto

Solarboten

De Sterke Yerke-organisatie is 16 juni ook aanwezig in Noordwolde, net als de Reddingsbrigade, de waterscouting, de Maritieme Academie, de brandweer en het scheepvaartmuseum. Het Linde College uit Wolvega en het Stellingwerf College uit Oosterwolde geven een demonstratie met hun zelfgebouwde solarboten. Ook wordt er een flyboarddemonstratie gegeven.

,,We hopen op vijfhonderd deelnemers”, zegt Maijer. ,,Vorig jaar waren dat er 400. Daarnaast hopen we dat collega-Lionsclubs uit het Noorden dit initiatief willen overnemen. Het gaat ons niet lukken om dit evenement elk jaar te organiseren. Het zou mooi zijn als er elk jaar op een andere locatie in Noord-Nederland een vlottenrace is, om aandacht te vragen voor de plastic soep. Wij hebben het draaiboek al liggen.”

De start van de 27-uursrally is op zaterdag 3 juni om 15.00 uur op het Achtpilarenplein in Wolvega. De gewone Silverlegrally start op zondag 4 juni om 9.30 uur op het Achtpilarenplein.

Zie voor alle informatie Meer informatie over de Vlottenrace is te vinden op

Silverleg

De Silverlegrally is vernoemd naar Pieter Stuyvesant, ontdekkingsreiziger en stichter van New York. Stuyvesant is geboren in Peperga en werd in 1643 gouverneur van Curaçao. In een gevecht met de Spanjaarden werd zijn been afgeschoten en kreeg hij een houten poot, die hij met zilveren sieraden liet bespijkeren. Zo kwam hij aan zijn bijnaam Silverleg. Later werd hij in 1647 directeur-generaal van Nieuw Nederland met als hoofdplaats Nieuw Amsterdam, de plaats die later uitgroeide tot New York.