Lezing over de liefde in de kolonie: 'Heleboel huwelijken van mensen die elkaar in het bedelaarsgesticht hebben leren kennen'

De lezing werd verzorgd door Wil Schakman uit Groningen.

De lezing werd verzorgd door Wil Schakman uit Groningen. Lenus van der Broek

De Vereniging Historie Weststellingwerf (VHW) hield woensdagavond in Zalencentrum De Rank in Wolvega een lezing over ‘Liefde in de Kolonie’.

De lezing werd verzorgd door Wil Schackmann uit Groningen. Hij schreef onder meer vier boeken over de koloniën van Maatschappij van Weldadigheid, De Proefkolonie, De Bedelaarskolonie, De Kinderkolonie en De Strafkolonie.

Vooraf vertelde de inleider iets over de Maatschappij van Weldadigheid en generaal Johannes van den Bosch. Daarna ging Schackmann verder over de relaties en liefde in de kolonie. Dating-sites bestonden nog niet. De kansarmen en kanslozen, voor wie geen plaats was in de gewone maatschappij en die daarom ‘bedelaars’ genoemd werden, kwamen elkaar steeds tegen op de Ommerschans of in het tweede gesticht in Veenhuizen. Daaruit ontstonden relaties. “Ik kwam bij het opschonen een heleboel huwelijken tegen van mensen die elkaar in het bedelaarsgesticht hebben leren kennen. Ik vind dat wel mooi, het geeft een wat fleuriger randje rondom de triestheid van de bedelaarsgestichten.’ Aan de hand van de post uit die tijd vertelde hij over de liefde in de kolonie.